Stedendriehoek

Jacintha gaat op voor Gouden Gard

ZUTPHEN – Trots is ze. En terecht. De 22-jarige Jacintha Opstal-Dees is afgestudeerd patissier aan ROC Twente, werkzaam bij Driekant en ze mag op dinsdag 11 oktober deelnemen aan de Gouden Gard.

 

“Dat is natuurlijk een hele eer. Ik krijg daar de kans om te laten zien wat ik kan.” Met haar werkgever Driekant als support, waar zij de vrije hand heeft om alle baksels te oefenen, en haar gedegen voorbereiding heeft ze er veel zin in.

Het belooft een pittige wedstrijddag te worden. In zes uur tijd moeten de volgende onderdelen worden gemaakt: een showstuk, bestaande uit eetbare onderdelen; twee identieke desserttaarten met diameter tussen 14 en 18 centimeter; drie soorten friandises van maximaal 25 gram per stuk; twee soorten bonbons van maximaal 20 gram per stuk; drie soorten mens- en/of dierfiguren van marsepein tussen 100 en 150 gram per stuk.
Jacintha is er klaar voor. Zij heeft ook een duidelijke visie: “Ik maak biologische producten, waarbij ik geen chemische toevoegingen gebruik. En met mijn glutenarme taartje hoop ik te scoren. Aan dit soort producten komt steeds meer behoefte en daar wil ik graag op inspelen. Mensen gezond laten genieten, dat is waar ik van houd.”

Jaarlijks zijn er twee vakwedstrijden waaraan jonge, talentvolle patissiers kunnen meedoen. Voorwaarde is dat zij deelnemen binnen veertien maanden na het afstuderen. Tijdens de wedstrijden wordt gestreden om de Gouden Gard en de Talentenprijs. Deze wedstrijden voor jonge vakmensen in de Nederlandse Patisserie en de activiteiten van de vereniging Gouden Gard zijn mogelijk door de steun van haar leden, branchepartijen, diverse sponsoren, mbo-scholen en leerbedrijven waar de deelnemers worden opgeleid.