Stedendriehoek

Zomertip: Wandelroute landgoed Dorth, vlakbij Harfsen en Deventer

Het landgoed Dorth ligt bij Harfsen, enkele kilometers ten zuidoosten van Deventer. Natuurmonumenten heeft in deze omgeving een mooie wandeling uitgezet. Wandel met het hele gezin over deze fijne wandelroute door de imposante beukenlanen, langs waterpartijen en door een kasteeltuin in twee landschapsstijlen.

Met deze wandeling over landgoed Dorth ga je terug in de tijd. Het is een oud landgoed; de eerste berichten dateren van 1190. Aanvankelijk was Hof te Dorth een boerenwoning met landerijen. Rond 1600 werd er op de plek van het huis een kasteel gebouwd. Iets later liet men ook een tuin aanleggen; in die tijd zeer bijzonder. Natuurmonumenten bezit het landgoed sinds 1986.

Jaargetijden

’s Zomers is het hier heerlijk wandelen; de schaduwrijke omgeving biedt verkoeling. De wandelroute is gemarkeerd met rode pijltjes en duurt ongeveer 1 uur. De wandeling begint bij het parkeerterrein van het landgoed aan de Kasteelweg, Kring van Dorth (GD). Het parkeerterrein ligt in het verlengde van de Jufferdijk.

Slotgracht

Landgoed Dorth beslaat nu bijna 100 hectare, maar was ooit veel groter. Het landgoed bestaat uit een park met waterpartijen en de oorspronkelijke cultuurgronden en productiebossen. Na de bocht kom je op de Lange Dijk; dit is een van de zichtassen.

Het enorme grasveld links is al eeuwenlang weiland. Vroeger werd er gemest. Door extensieve begrazing laat Natuurmonumenten nu de grond verschralen (voedselarmer worden). Op wat armere grond krijgen echte koekoeksbloem, reukgras en koninginnekruid een kans. Het veld is omzoomd met (rode) beuken, eiken, paardenkastanjes, elzen en essen.

Op het landgoed zijn twee tuinstijlen te herkennen. De wandeling begon op de rechte lanen die kenmerkend zijn voor de Franse, formele stijl. Het kronkelige paadje waarop je nu wandelt en de vele waterpartijen zijn typerend voor de Engelse landschapsstijl.

Waterpartijen

Tussen 1820en 1850zijn hier, conform de toen heersende tuinmode, vijvers en sloten aangelegd. Die zijn er allemaal nog. Deze grote vijver was dichtgegroeid met riet en els en is in 1996opgeknapt. Op het eiland stond ooit een paviljoen.

Bij de aanleg van de vijvers en sloten kwam veel aarde vrij. Daarmee werd de grond verhoogd. Overal zie je bomen op verhogingen staan. Dat was landschappelijk fraai, maar vooral ook noodzakelijk. De grond was zó nat dat bomen alleen op verhogingen (rabatten) goed groeiden. Het landgoed is, door aanwezigheid van weiden, water en bos bijzonder vogelrijk.

Langzaam wandel je een heuvel op. Deze markeert de grens van het landgoed. Even verderop staat een enorme Amerikaanse eik van wel 200 jaar oud.

De niet-alledaagse koningsvaren gedijkt goed in deze omgeving. Je bent nu bijna aan het einde van de wandeling gekomen. Neem een kijkje op de website van Natuurmonumenten voor meer inspiratie en wandelroutes.