Stedendriehoek

Van je passie voor (huis)dieren je werk maken: ‘We moedigen leerlingen aan om veel ervaring op te doen’

Nederland is een van de weinige landen die opleidingen heeft op het gebied van dierverzorging. Deze zitten verspreid door heel het land, omdat er overal dieren wonen en mee gewerkt wordt. Docent Dierverzorging Marian van der Krift van het Zone.College in Deventer legt uit wat de mogelijkheden zijn, voor wie het geschikt is en wat je ermee kunt.

Afhankelijk van je niveau zijn er diverse opleidingen, begint Marian: “Bij Dierverzorging niveau 2 word je opgeleid tot medewerker bij bijvoorbeeld een kinderboerderij of dierenasiel. Op niveau 3 word je vakbekwaam medewerker, waarmee je onder andere in een zorgboerderij kunt gaan werken of paardenbedrijf. Op niveau 4 word je opgeleid tot bedrijfsleider van onder andere een dierentuin of manager van een dierenspeciaalzaak. Natuurlijk is het ook mogelijk om op een kinderboerderij of in een dierenasiel te gaan werken bij niveau 3 of 4. Hoe hoger het niveau is, hoe meer keuze. Daarnaast heb je een opleiding dierenartsassistent paraveterinair (niveau 4). Op hbo-niveau heb je Diermanagement en op universitair niveau Diergeneeskunde.”

Eigen richting bepalen

De opleiding Dierverzorging is het grootst van allemaal en populair. In Deventer draait de opleiding nu voor het derde jaar, waardoor het nog redelijk klein is. Ook vallen vaak leerlingen in het eerste jaar af. “De praktijk kan tegenvallen. Het is hard werken, je moet communicatief sterk zijn (want je hebt niet alleen met dieren, maar ook met mensen te maken) en ondernemerschap hebben. Dit laatste wil niet zeggen dat je je eigen bedrijf moet gaan starten. Het gaat erom dat je actief bezig bent met uitzoeken wat je leuk vindt en waar je stage wilt gaan lopen. In combinatie met keuzedelen in het mbo kun je zelf richting geven aan je opleiding. We moedigen leerlingen aan om veel ervaring op te doen, eventueel in het buitenland. We hebben oud-leerlingen die bij een sledebedrijf in Zweden werken. Ze zijn daar via stage gekomen en hebben de kans gepakt.” Er zijn vacatures genoeg, verzekert Marian. “Omdat Nederland een van de weinige landen is met een opleiding Dierverzorging, zijn er in omliggende landen ook genoeg mogelijkheden.”

Vernieuwingen

In de huisdierenbranche zijn er steeds weer vernieuwingen op onder meer het gebied van dierenwelzijn, mens-diercommunicatie en huisdierengedrag. Niet alleen de opleiding probeert up-to-date te blijven, ook Marian vindt het belangrijk om door te blijven ontwikkelen. “Ik wil aan mijn leerlingen ook meegeven dat je na school niet klaar bent. Ik neem bijna wekelijks deel aan een webinar. Volgend jaar ga ik een master Animal Welfare aan de Universiteit van Edinburgh op afstand volgen. Ik word hierbij gecoacht door Sabrina Brando. Zij is directeur van dierenwelzijn en natuurconservatie-adviesbureau AnimalConcepts en 24/7 Animal Welfare.” Onlangs gaf Sabrina een gastles aan Marians leerlingen via Teams. “Normaliter gaan we vaak op excursie, omdat het belangrijk is om dingen te zien en beleven. Helaas is alles nu dicht, maar we proberen het wel zo leuk mogelijk te maken met onder andere gastlessen via Teams. Corona biedt ook mogelijkheden, aangezien Sabrina in Spanje woont. Gelukkig kunnen al onze leerlingen wel stagelopen.”

Beste zorg

Een van de ontwikkelingen in de huisdierenbranche is dat huisdieren steeds ouder worden. Hierbij komen ouderdomsklachten kijken, waaronder artrose. “Het is belangrijk om daarbij stil te staan. Daarom wil ik ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, zodat ik de beste zorg kan bieden voor een dier.” Marian is zelf eigenares van een groep konijnen (Roos, Stampertje, Pluis en Pipi) en een kat Dave. “Er komen regelmatig kittens bij mij logeren, omdat ik vrijwilliger ben bij de Dierenbescherming. Kittens komen dan bij ons om te socialiseren (soms vanaf dag 1 zonder moeder, soms met moederpoes) voordat ze een definitieve plek vinden.” Daarnaast is Marian ook werkzaam bij Apemanagement en ontwikkelt zij met haar eigen bedrijf lesmateriaal dat te maken heeft met dierenwelzijn. Wat zij in het verleden nog meer heeft gedaan? “Poeh… wat niet?! Ik heb onder andere in dierentuinen over de hele wereld gewerkt, als bedrijfsleider op een kinderboerderij en gedragsonderzoek gedaan.” Ze lacht: “Te veel om op te noemen. Er is heel veel mogelijk als het gaat om werken met (huis)dieren.”

Kijk voor meer informatie over de opleiding Dierverzorging bij het Zone.College op https://mbozone.nl/opleidingsgroepen/dierverzorging/