Sport

Met veel levens- en voetbalervaring naar Go Ahead Eagles

Met een rugtas vol levens- en voetbalervaringen keerde Bobby Adekanye onlangs terug naar Nederland. Vorige week zette de vleugelaanvaller in De Adelaarshorst zijn handtekening onder een contract dat hem tot medio 2024 aan Go Ahead Eagles bindt.

Hoewel Adekanye pas 23 jaar oud is, heeft hij al de nodige levens- en voetbalervaringen in zijn bagage zitten. “Ik ben geboren in Nigeria, waar het geen gemakkelijk bestaan was voor ons gezin. Mijn vader vertrok naar Nederland, op zoek naar een beter leven voor ons. Hij pakte alles aan om in zijn inkomsten te voorzien: schoonmaakwerkzaamheden, kranten verkopen, noem maar op. Op een gegeven moment liet hij mijn moeder, broer en mij naar Nederland overkomen. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.”

Het was voor Adekanye het begin van een voetbalreis, die hem al in zijn jeugdjaren bij Ajax, FC Barcelona, PSV en Liverpool bracht. Bij Barcelona werd hij opgenomen in de befaamde jeugdacademie La Masía, bij Liverpool verbleef hij in een gastgezin. “Stuk voor stuk voetbalavonturen waar ik totaal geen spijt van heb”, geeft Adekanye aan. “Daarnaast hebben mijn jaren in het buitenland me ook als mens verrijkt. Zo spreek ik inmiddels bijvoorbeeld vier talen: Nederlands, Engels, Spaans en Italiaans. In 2019 wilde ik graag bij de ‘grote jongens’ aansluiten en Lazio Roma bood me die kans. In mijn eerste seizoen in Italië mocht ik gelijk wedstrijdminuten maken in de Serie A en Europa League.”

Geluid voor 20.000
Na verhuurperiodes bij FC Cádiz en ADO Den Haag werd Adekanye in januari verhuurd aan Crotone, waar hij weinig aan spelen toekwam. “Ik wilde graag weer terug naar Nederland, naar mijn familie en vrienden. Toen Go Ahead Eagles zich meldde, hoefde ik daar geen twee keer over na te denken. De laatste vier wedstrijden van de club heb ik in Italië op de televisie bekeken. Wat me gelijk opviel, was hoe druk het in De Adelaarshorst op de tribunes was. Toen ik vervolgens de stadioncapaciteit opzocht, zag ik dat er zo’n 10.000 supporters in het stadion kunnen, maar ze maakten geluid voor 20.000. Echt fantastisch, dat trok me ontzettend aan.”

Adekanye omschrijft zichzelf als een vleugelaanvaller die altijd zijn directe tegenstander blijft opzoeken om hem te passeren. “Verder pik ik mijn goaltjes en assists mee en ben ik een echte teamspeler. Als een teamgenoot er beter voor staat dan ik, dan zal ik de bal altijd afleggen. Daarnaast ben ik een speler die past in het hedendaagse voetbal, waar ook van aanvallers wordt verwacht dat ze meeverdedigen. Mijn eerste indruk van Go Ahead Eagles is dat het een ontzettend gastvrije en familiaire club is. Ik ben er dan ook helemaal klaar voor om in Deventer een topseizoen te draaien.”

Snelheid en creativiteit
Technisch manager Paul Bosvelt: “Bobby is een talentvolle, dynamische buitenspeler met snelheid en creativiteit, die de afgelopen jaren voor grote clubs en in grote competities heeft gespeeld. Voor Bobby is nu hét moment aangebroken om veel wedstrijden te gaan spelen en die kans krijgt hij op Eredivisieniveau bij Go Ahead Eagles.”

Foto: Erik Pasman



Fontán in het spoor van landgenoten

Net als afgelopen seizoen zal een vleugje Spaans ook in de aankomende voetbaljaargang niet ontbreken binnen de eerste selectie van Go Ahead Eagles. José Fontán (22) wordt voor een jaar gehuurd van Celta de Vigo.

Niet Camp Nou en Estadio Santiago Bernabéu, maar de Johan Cruijff ArenA, De Kuip en het Philips Stadion zijn voor Fontán aankomend seizoen de nieuwe gedroomde podia om zijn voetbalkunsten te mogen tonen. En niet te vergeten De Adelaarshorst, uiteraard. “Wat ik al wist van Go Ahead Eagles voordat ik in Deventer arriveerde?” herhaalt Fontán de vraag. “Nou, onderweg van Schiphol naar De Adelaarshorst is me al het nodige over de club verteld. De identiteit van de club, de mooiste wedstrijdaffiches. Omdat ik in Spanje het Nederlandse voetbal volgde, heb ik vorig seizoen bovendien al meerdere wedstrijden van Go Ahead Eagles op televisie gezien. Ik houd van de speelwijze van de club en de atmosfeer in het stadion.”

De manier van spelen in de Nederlandse competitie past bij zijn kwaliteiten, meent Fontán. “Ik ben een centrale verdediger die graag veel aan de bal komt. Celta de Vigo is een club waar al vanaf de jeugdopleiding heel erg op positiespel en balbezit wordt gehamerd. Ook mijn tweelingbroer Javi is in de Spaanse competitie actief als voetballer; in de jeugd van Celta de Vigo hebben we zo’n zes jaar samen in het centrum van de defensie gespeeld. Hij als rechtsbenige verdediger, ik als linksbenige verdediger. We lijken sprekend op elkaar, dus voor onze tegenstanders waren we moeilijk uit elkaar te houden, haha.”

Debuut
De afgelopen twee seizoenen kwam José Fontán in totaal tot 918 speelminuten in 23 competitiewedstrijden in LaLiga. “In het seizoen 2020/2021 maakte ik mijn officiële debuut voor Celta de Vigo, thuis tegen FC Barcelona. Helaas was dat nog zonder publiek vanwege de coronacrisis. Ik heb vanaf mijn elfde in de jeugdopleiding van Celta de Vigo gespeeld, dus dan is het natuurlijk fantastisch om uiteindelijk je debuut voor het eerste elftal te mogen maken. Gedurende dat seizoen mocht ik ook een aantal wedstrijden op rij in de basis starten, maar aan het begin van het afgelopen seizoen kregen we een nieuwe trainer. Hij gaf helaas de voorkeur aan een ervaren speler op mijn positie.”

Met zijn overstap naar Go Ahead Eagles volgt Fontán het spoor van zijn landgenoten Iñigo Córdoba en Marc Cardona, die zich vorig seizoen met de Eagles handhaafden in de Eredivisie. “Nee, ik heb Marc en Iñigo vooraf niet om advies gevraagd. Wel heb ik met Renato Tapia, mijn ploeggenoot bij Celta de Vigo, gesproken over Go Ahead Eagles. Hij was positief over de Nederlandse competitie en over René Hake, met wie hij eerder heeft samengewerkt.”

Ambitieus
Paul Bosvelt omschrijft José Fontán als een allround, linksbenige centrale verdediger. “Vooral in balbezit – maar zeker ook verdedigend – is hij sterk”, zegt de technisch manager. “Hij is een ambitieuze speler die graag in competitieverband meer minuten wil maken om een volgende stap te zetten in zijn carrière. Voor ons is het een mooie gelegenheid om hem dat podium te bieden.”



‘Als ik verlies, slaap ik altijd slecht’

Spaans temperament gecombineerd met de Nederlandse voetbalschool. Go Ahead Eagles heeft met Enric Llansana overeenstemming bereikt over een verbintenis voor vier jaar. De 21-jarige voetballer met Catalaanse roots komt over van Ajax.

“Ik ben geboren in Spanje, waar ik de eerste acht jaar van mijn leven heb gewoond”, vertelt Llansana. “Eerst vier jaar in Catalonië, vervolgens vier jaar in Madrid. Daarna ben ik met mijn moeder en twee broers naar Nederland verhuisd.” De geboren Catalaan hoeft niet lang na te denken als hem naar zijn meest Spaanse karaktereigenschap wordt gevraagd. “Ik ben heel temperamentvol”, geeft hij aan. “Aan verliezen heb ik een ontzettende hekel, dan slaap ik heel slecht. Als voetballer ga ik dan ook altijd de strijd aan, ik geef nooit op.”

Tweede thuisland
Mocht het er echter van komen dat Nederland en Spanje elkaar tijdens het aankomende WK treffen, dan zal Llansana de rust zelve zijn als hij voor de televisie plaatsneemt om naar de wedstrijd te kijken. “Net zoals in 2010 toen beide landen tegenover elkaar stonden in de WK-finale”, beaamt hij. “Spanje voelt als mijn tweede thuisland, mijn vader woont er nog steeds. Dus voor mij zou het echt niet uitmaken wie op zo’n moment de wedstrijd wint.” Zelf droeg hij als jeugdinternational van Nederland al vele malen het oranje tricot.

“Nee, ik heb zelf nooit de keuze hoeven te maken voor Nederland of Spanje. Met Oranje Onder-17 zou ik eigenlijk naar het EK gaan, maar een dag voor het toernooi begon, raakte ik geblesseerd. Ook aan het EK met Oranje Onder-19 heb ik helaas niet kunnen deelnemen, omdat het eindtoernooi vanwege corona van de speelkalender werd gehaald. Desondanks kijk ik met veel plezier terug op de jeugdinterlands die ik voor Nederland heb gespeeld. Het is ontzettend mooi om met en tegen de beste voetballers uit je eigen leeftijdscategorie te spelen en ik heb wedstrijden mee mogen maken in onder meer Japan, Spanje en Portugal.”

Verbindingsspeler
Bij Go Ahead Eagles wil hij de volgende stap in zijn ontwikkeling als voetballer zetten. “De laatste jaren heb ik bij Jong Ajax veel centraal achterin gespeeld, maar bij Go Ahead Eagles is het middenveld mijn beoogde positie. Ja, daar heb ik in de jeugdopleiding van Ajax – vóórdat ik doorstroomde naar Jong Ajax – ook altijd gespeeld. Ik voel me ook meer middenvelder dan verdediger. Het ligt me wel om de verbindingsspeler te zijn tussen achterhoede en voorhoede.”

Andrés Iniesta en Sergio Busquets waren voorheen altijd de voorbeeldvoetballers voor Llansana. “Ik keek altijd met bewondering naar de manier waarop zij het spel simpel konden houden bij FC Barcelona, wat al van jongs af aan mijn droomclub is. Tegenwoordig vind ik het erg mooi om te zien hoe Frenkie de Jong zijn rol op het middenveld invult bij het Nederlands elftal. Na twee jaar in de Keuken Kampioen Divisie beschouw ik het als een heel mooie stap om bij Go Ahead Eagles te laten zien wat ik zelf in huis heb als middenvelder. Ik wil aantonen dat ik het niveau van de Eredivisie aankan, veel spelen en genieten bij deze prachtige club.”

Goede leerschool
Paul Bosvelt beschouwt Enric Llansana als een talentvolle speler, die in de jeugdopleiding van Ajax een goede leerschool heeft gehad. “Ondanks dat hij in april pas 21 is geworden, heeft hij al meer dan zestig wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie achter zijn naam staan”, zegt de technisch manager. “Hoewel hij bij Jong Ajax vooral centraal achterin heeft gespeeld, zien wij hem voornamelijk als defensieve middenvelder. Enric is positioneel verdedigend goed en kan ook agressief de duels aangaan. Daarnaast is hij in balbezit behoorlijk balvast.”

Foto: Erik Pasman