Sport

Kwetsbaar Ajax wint van Go Ahead Eagles

Ajax is het nieuwe jaar begonnen met een welkome uitzege op Go Ahead Eagles. De Amsterdammers, die 2023 afsloten met een teleurstellende 2-2 tegen PEC Zwolle in de Arena en een beschamende bekeruitschakeling door de amateurs van het Utrechtse Hercules, wonnen in Deventer in een zeer vermakelijke wedstrijd met 3-2.

Het niettemin nog altijd wankel ogende Ajax sloeg met de winst de aanval van het moedig spelende Go Ahead op de vijfde plaats met succes af. Maar de mannen van trainer John van ’t Schip, terug op de bank na zijn trip naar zijn zoon in Australië, hielden in de strijd om een ticket voor de voorronde van de Champions League bovendien FC Twente en AZ in het vizier. De achterstand op AZ, dat zaterdag van Twente verloor, is teruggebracht tot vijf punten. Lichtpuntje voor Ajax is wel dat het na de reeks van zeven eredivisieduels zonder zege het nu negen wedstrijden op rij zonder nederlaag is.

Beide ploegen kwamen in de beginfase dreigend voor elkaars doel, maar tot doelrijpe kansen kwam het niet op het door de weersomstandigheden van de laatste weken flink aangetaste en lastig bespeelbare veld. Er stonden al dik twintig minuten op de klok, toen Ajacied Kenneth Taylor het thuispubliek even liet sidderen, maar zijn uithaal zeilde rakelings over de Deventer deklat. Steven Bergwijn verraste even later bijna Eagles-doelman Jeffrey de Lange in de korte hoek, die kort daarop alsnog moest capituleren. Jorrel Hato stuurde Bergwijn de diepte in, die op zijn beurt de slim bij zijn tegenstander weggelopen Brian Brobbey bij de tweede paal vond. De spits tikte behendig zijn negende competitiedoelpunt van het seizoen binnen: 0-1.

Niet aangeslagen

Een tegenvaller voor Go Ahead, dat zich niet de mindere zal hebben gevoeld en dan ook niet aangeslagen oogde. Het sloeg zelfs bijna snel terug. Aanvoerder Bas Kuipers zag een kopbal knap gekeerd worden door doelman Diant Ramaj en een schuiver voorlangs gaan. Ramaj hield vervolgens de aan de aandacht van Josip Sutalo ontsnapte Oliver Edvardsen van scoren af. De verdiende gelijkmaker verscheen kort voor rust dan toch op het scorebord. Na een half afgeslagen hoekschop bracht Kuipers met een subtiel hakballetje Victor Edvardsen in stelling, die zijn 28ste verjaardag opsierde met een knal van dichtbij in de bovenhoek. Het gefeest op de tribune verstomde echter snel. Dik in de extra tijd mocht Ajax bij de zijlijn nog een vrije trap nemen, die Steven Berghuis hard voorlangs plaatste. De vrijstaande Benjamin Tahirovic poeierde vol overtuiging raak: 1-2.

Met in de achterhoede Jakov Medic voor Sutalo begon Ajax aan de tweede helft, in de wetenschap dat er de afgelopen twee seizoenen geen enkele keer gewonnen werd van Go Ahead Eagles: drie remises en één nederlaag. Het doorbreken van die reeks was al een stukje dichterbij gekomen als Taylor wat meer geluk had gehad met zijn schot voorlangs en niet de paal had getroffen.

Eagles opnieuw langszij

Het doelpunt viel wel in het onderhoudende duel, maar aan de andere kant. Willum Thór Willumsson legde de bal met de borst klaar voor Joris Kramer, die de 2-2 binnenkopte. Victor Edvardsen had de gasten nog meer ellende kunnen bezorgen als hij oog in oog met Ramaj wat koelbloederiger was gebleven. De Eagles voelden dat er meer in het vat zat en kregen ook kansen om voor het eerst deze middag op voorsprong te komen. Een moment van onoplettendheid haalde echter een streep door dat scenario: Bergwijn vond met een steekballetje de opgerukte Devyne Rensch, die – op het randje van buitenspel – met een diagonaal schot de 2-3 produceerde. Oliver Edvardsen had met een knappe volley de balans weer kunnen herstellen, maar Ramaj toonde zich andermaal bij de les. Met een extra aanvaller hoopte de thuisploeg opnieuw langszij te kunnen komen. Een knal van invaller Sylla Sow eindigde echter op de lat boven de kansloze Ramaj.

Wedstrijdkarakteristieken

Go Ahead Eagles-Ajax 2-3 (1-2).

27’ Brian Brobbey 0-1.

44’ Victor Edvardsen 1-1.

45+2’ Benjamin Tahirović 1-2.

58’ Joris Kramer 2-2.

73’ Devyne Rensch 2-3.

Scheidsrechter: Pol van Boekel.

Gele kaart: Jakov Medic (Ajax).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa (80’ Thibo Baeten), Joris Kramer, Bas Kuipers; Evert Linthorst (59’ Jakob Breum), Philippe Rommens; Bobby Adekanye (80’ Sylla Sow), Willum Willumsson, Oliver Edvardsen; Victor Edvardsen.

Ajax: Diant Ramaj; Devyne Rensch, Josip Šutalo (46’ Jakov Medic), Jorrel Hato, Borna Sosa; Kristian Hlynsson (60’ Carlos Forbs), Benjamin Tahirović, Kenneth Taylor (85′ Tristan Gooijer); Steven Berghuis, Brian Brobbey (77’ Chuba Akpom), Steven Bergwijn.

Fotografie: Erik Pasman