Stedendriehoek

Cognactheek – Hartelijk weerzien in Cognac

APELDOORN – Om het assortiment van Slijterij de Cognactheek boeiend te blijven houden, gaat Harold van der Werff een aantal keer per jaar naar Cognac. Het lukt altijd om met verrassende cognacs terug te komen.

Woensdagmiddag 6 maart werd Jean Aubineau bezocht. Meneer Aubineau is de 90 ruim gepasseerd, maar hij zit nog vol leven en loopt over van gastvrijheid. Zijn twee zéér oude cognacs uit 1957 en pineau des charentes maakten een diepe indruk. Daarna volgde een ontmoeting met Jacky Navarre. Zijn domein ligt aan de rivier de Charente en deze was ver buiten zijn oevers getreden, letterlijk tot over de drempel van Jacky’s terrein. Ook hier was het weerzien allerhartelijkst en zijn cognac smaakte voortreffelijk. De dag werd in grandeur afgesloten bij Frapins Chateau de Fontpinot, waar Harold en zijn reisgenoten René en Sasja na een copieus diner met maître de chai Patrice Piveateau mochten overnachten op het kasteel.

Na het ontbijt op donderdag volgden een bezoek aan de distilleerderij en een tweede Frapin-proeverij bij Maison Frapin in Segonzac. Vervolgens was het een paar minuten rijden naar La Pouyade, waar Christophe Fillioux trots zijn nieuwste Vintage 1996 schonk. Zo nieuw, dat zelfs de etiketten nog niet op de fles zaten! Na een voortreffelijke lunch met Christophe bij restaurant Gueuleton in Segonzac volgde een kennismaking met Mathilde en Elise Thorin van Guillon-Painturaud. Deze bezige bijtjes hebben recentelijk ook het merk Claude Thorin van hun ouders overgenomen.

De laatste dag van het bezoek bracht het reisgezelschap naar Boutiers-Saint-Trojan, waar Christophe Chollet hen een zeer oude pineau de charentes en een 40-jarige hors d’age liet proeven. De reis werd in stijl afgesloten in gezelschap van Blandine en Anne-Laure van Conte & Filles. Na een gezamenlijke lunch mochten Harold en René verschillende cognacs uit drie kelders rechtstreek uit het vat proeven. Zo’n kans krijg je maar zelden!

De gevonden pareltjes worden op vrijdag 26 april gepresenteerd tijdens de cognacproeverij ‘XO Only’. Bent u nieuwsgierig geworden naar de nieuwe oogst? In het cognacwalhalla schenken Harold en Erik met plezier en ze vertellen u graag hun verhalen.

Slijterij de Cognactheek is gevestigd aan Koninginnelaan 42 in Apeldoorn, telefoon 055-2070471, e-mail info@cognactheek.nl en website www.cognactheek.nl