Sport

Go Ahead Eagles wint nipt van RKC

Go Ahead Eagles mocht zich zaterdagavond voor even de nummer vijf van de Eredivisie noemen. In het eigen stadion De Adelaarshorst won de ploeg van coach René Hake met 1-0 van RKC Waalwijk. Daarmee gaan de Deventenaren NEC voorbij en op dat moment ook even Ajax. Zondag wonnen de Amsterdammers echter met 2-0 van FC Utrecht en zakten de Eagles weer terug naar plaats zes.

Zonder Mats Deijl, Jamal Amofa, Bobby Adekanye en Victor Edvardsen en met een beperkte reservebank, gevuld met zeven spelers, begonnen de Eagles gehavend aan de jacht op de eerste thuisoverwinning sinds de 5-1 zege op Vitesse op 4 november 2023.

Kansenfestival

Het was een waar kansenfestival in de eerste helft. Willum Thór Willumsson ging alleen op het doel af, maar schoot, afgeleid door de terugtrekkende beweging van keeper Etienne Vaessen, op de paal. Het was niet de enige misser van de IJslander. Even later kreeg hij de bal uit het niets in zijn voeten na een van de vele Waalwijkse fouten achterin, maar in plaats van uit te halen, legde hij de bal af. RKC-verdediger Julian Lelieveld had het door en greep in. Uitblinker Vaessen hield in zijn 200ste wedstrijd voor RKC verschillende Eagles van scoren af, onder anderen Jakob Breum, Bas Kuipers en Finn Stokkers. In totaal verrichte de keeper zes reddingen in de eerste helft. Aan de andere kant was het aanvankelijk iets rustiger, maar ook RKC liet zich aanvallend niet onbetuigd. Zo raakte David Min de lat en was Chris Lokesa na een diepe bal van Vaessen dichtbij.

Schamel slotoffensief

Er vielen minder fouten en minder kansen te noteren in de tweede helft, maar Go Ahead sloeg in de 61ste minuut toe. Sören Tengstedt passte heel slim in één keer door op Breum en de Deen trof het doel. Met Michiel Kramer als invaller naast Min voorin, zette RKC aan voor een schamel slotoffensief. Go Ahead-keeper Jeffrey de Lange redde knap op de lijn bij een kopbal van Min en er waren in de slotfase ook nog kansen voor de thuisploeg. Het bleef echter bij die nipte 1-0, zoals RKC de voorgaande twee wedstrijden tegen Feyenoord en Fortuna Sittard ook met die cijfers verloor.

Wedstrijdkarakteristieken

Go Ahead Eagles-RKC Waalwijk 1-0 (0-0).

62’ Jakob Breum 1-0.

Scheidsrechter: Pol van Boekel.

Gele kaart: Julian Lelieveld (RKC Waalwijk).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Luca Everink (73’ Pim Saathof), Gerrit Nauber, Joris Kramer, Bas Kuipers; Evert Linthorst, Enric Llansana; Søren Tengstedt (67’ Thibo Baeten), Willum Willumsson, Jakob Breum (67’ Oliver Edvardsen); Finn Stokkers (83’ Dean James).

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen; Julian Lelieveld (46’ Juriën Gaari), Shawn Adewoye, Dario van den Buijs, Aaron Meijers (86′ Ilias Takidine); Godfried Roemeratoe, Yassin Oukili; Denilho Cleonise (75’ Filip Stevanovic), Reuven Niemeijer (75’ Michiel Kramer), Chris Lokesa (75’ Zakaria Bakkali); David Min.