Sport

Eventing in Bathmen meteen ook NK

BATHMEN – In het weekeinde van vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober staat Bathmen in het teken van het eventing-evenement van Rijvereniging Bathmen. Voor paarden in de klassen M en Z is deze wedstrijd ook meteen het Nederlands kampioenschap.

“Doordat het NK voor de paarden in de klassen M en Z eind juni vanwege slechte weersomstandigheden in Leidschendam/Vlietland is afgelast, hebben wij bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) aangegeven dit kampioenschap wel te willen organiseren”, vertelt organisator en crossbouwer Wim Dennenboom van Rijvereniging Bathmen. “Dit is door de KNHS gehonoreerd. Daardoor verwachten we zowel voor de deelnemers als voor het publiek een extra aantrekkelijke wedstrijd.”

Het Bathmense eventing-evenement kent een jarenlange traditie en staat landelijk goed aangeschreven. Vooral vanwege de professionele organisatie en het aantrekkelijke wedstrijdparcours. Bij eventing – ook wel SGW, ofwel samengestelde wedstrijd, genoemd – rijden de deelnemers een dressuurproef, een springparcours en een cross country (de cross). De resultaten van deze onderdelen bepalen samen de uiteindelijke score in de wedstrijd. De cross is het meest avontuurlijke onderdeel van deze veelzijdige discipline. De cross in Bathmen gaat door weilanden, over akkers en door het Traasterbos. Dit maakt de cross voor publiek erg aantrekkelijk. De deelnemers moeten tijdens de cross verschillende soorten hindernissen overwinnen. Dit jaar heeft crossbouwer Denneboom een nieuwe route met veel nieuwe hindernissen gemaakt.

Voor het klassement van de KNHS Eventing Cup tellen alle wedstrijden in de klasse L tot en met Z mee die in 2016 verreden zijn. De beste vijf resultaten van de combinaties zijn daarbij bepalend voor de einduitslag. De prijsuitreiking van de KNHS Eventing Cup vindt plaats tijdens het jaarlijkse eventingfeest dat eind november wordt gehouden. Amazone Lisa de Jong (zie foto) was vorig jaar met haar paard Zem winnares van de KNHS Eventing Cup. Juist in Bathmen, tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen, stelde de Drentse de winst veilig.

Programma
Op vrijdag 28 oktober begint het Bathmense eventing-evenement met de dressuur voor paarden in de klasse M. Op zaterdag 29 oktober gaat het verder met de dressuur en springen voor de paarden in de rubrieken M en Z. De cross begint zaterdag 29 oktober om 10.00 uur met de klasse paarden L in een open wedstrijd. Daarna volgt het Nederlands kampioenschap voor paarden in de categorieën M en Z. Op zondag 30 oktober is er een open wedstrijd voor de paarden in de rubriek B en pony’s in de klassen B en L. De cross begint dan ook rond 10.00 uur. Voor meer informatie: www.paardensportbathmen.nl/SGW