Stedendriehoek

Nominatie stadhuis voornBeste Gebouw van het Jaar”

DEVENTER – Het Deventer stadhuis dingt mee naar de titel Beste Gebouw van het Jaar’

Het stadhuis is genomineerd in de categorie Identiteit & Icoonwaarde, samen met Museum Voorlinden in Wassenaar en de OV Terminal Breda.
Het stadhuis is een van de meest duurzame overheidsgebouwen, dankzij een slim ontwerp met hoge ruimtes met veel licht en lucht, door het gebruik van natuurlijke bronnen, toepassing van groen in het gebouw en uiteenlopende technische, duurzame maatregelen. Het ontwerp sluit aan bij de typische Deventer stedenbouwkundige structuur van tuinen en binnenpleinen die met elkaar verbonden zijn door paden, steegjes, gangen en poorten. Het gebouw presenteert zich als een hedendaags palazzo met een klassiek gecomponeerde gevel.
Het eiken raamwerk biedt ruimte aan een geïntegreerde toepassing van kunst in de architectuur. Daarvoor heeft kunstenares Loes ten Anscher een reeks van roosters ontworpen: 2.264 unieke vingerafdrukken van Deventenaren zijn in aluminium gegoten. Dat maakt het stadhuiskwartier tot het ‘Huis van de Burgers’. Wethouder Robin Hartogh Heys: “Volgens de jury verenigt het nieuwe gebouw het oude historische stadhuis met een nieuw stadskantoor en brengt het nieuw leven in een voorheen verlaten stukje binnenstad. Architect Riedijk heeft zo een stuk kapotte’ stad gerepareerd.”
Vanaf heden kan er voor de Publieksprijs worden gestemd via de website www.gebouwvanhetjaar.nl. De winnaar wordt op 19 mei bekend gemaakt door de jury onder leiding van bestuurder en oud-politicus Hans Wijers.