Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

De vrijheid tegemoet met rolstoelauto VERA

“Vrijheid!”. Ramon kan er kort over zijn. Rolstoelauto VERA – wat staat voor Voor Elkaar Rolstoel Auto – zorgt ervoor dat hij uitstapjes kan maken die anders minder makkelijk mogelijk zijn. “Je bent niet gebonden aan taxitijden”, vult zijn moeder Tonny aan. “Dat is zo fijn. Je hebt de tijd aan jezelf.”

Ramon zit vanwege zijn spierziekte in een rolstoel. Hij woont in een zorgappartement in Deventer en gaat er ’s zomers vaak zelf op uit in zijn elektrische rolstoel. Lekker een terrasje pakken, of even langs zijn moeder en haar partner om een hapje mee te eten: dat maakt het leven natuurlijk leuk.

“Ik ga ook op pad voor mijn vrijwilligerswerk”, vertelt Ramon. “Voor Stichting Fooruit doe ik onderzoek naar de toegankelijkheid van locaties. Eerlijk? Dat valt nogal tegen.” Zo kan Ramon in niet één horecagelegenheid zelfstandig naar het toilet, omdat zijn rolstoel niet náást de toiletpot kan staan. Oervervelend, want als volwassen man ben je natuurlijk graag zelfstandig.

Flexibeler reizen

Zo is het bruggetje naar de rolstoelauto snel gemaakt, want die levert Ramon meer regie op over zijn leven. “Ik nam al vaak de Valystaxi”, vertelt Ramon. “Daar kan ik verder mee reizen en daar ben ik ook heel blij mee natuurlijk. Ideaal om zelf mee naar festivals te gaan.”

Valys is er voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. Je boekt die taxi met een speciale taxipas heel voordelig. Mooi, maar wel is het zo dat je vertrek- en ophaaltijden moet vastleggen, met een marge van half uur. De taxi kan er dus eerder of juist later zijn. Hoe begrijpelijk ook, toch is dat niet altijd relaxt.
“Met Kerst konden we, omdat we met VERA waren, op de avond zelf beslissen hoe laat we naar huis wilden”, vertelt Tonny. “Met Valys kan het zijn dat je ook nog andere mensen moet ophalen. Zo kun je zomaar een uur langer onderweg zijn. Daar houd je rekening mee en dus boek je een taxi vaak extra vroeg. Dat hoeft allemaal niet als je zelf in de rolstoelauto rijdt.” Ramon vult aan: “Als ik alleen weg wil, blijft Valys natuurlijk wel heel fijn! Ik ben er heel tevreden over.”

Rondje Harderwijk

Afgelopen zomer huurde Ramon VERA ook om naar de Formule 1 in Zandvoort te gaan. De vlaggetjes van dit evenement staan als leuke herinnering in zijn appartement. Terugdenkend aan het racespektakel glimt hij nog. “Het was geweldig! Al zie je het op televisie wel beter”, lacht hij.

Via Handicap.nl regelde Ramon een parkeerplek, vlakbij de ingang van het circuit. “Het was de eerste keer dat we de rolstoelauto ophaalden en we hebben die meteen een weekend uitgeprobeerd”, vertelt Tonny. Dat beviel prima, dus werd VERA meteen nóg een keer gereserveerd voor een bezoek aan Harderwijk.

“Wij namen de fietsen mee en hebben samen met Ramon in zijn elektrische rolstoel een mooie rit gemaakt”, herinnert Tonny zich. Zelf bestuurt Tonny de auto heel makkelijk. Wel vraagt het vastzetten van de rolstoel de nodige kracht, merkte zij.

Reclame voor VERA

Ramon en Tonny gunnen iedereen met een mobiliteitsbeperking VERA, ongeacht of je nu gebruikmaakt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (zie kader). “Maar we moeten nou ook weer niet té veel reclame maken, want straks is VERA altijd verhuurd”, lacht Tonny.

Concrete plannen voor nieuwe reisjes in Nederland, zijn er nog niet. Al is Ramon wel geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en oorlogsbegraafplaatsen. “Misschien wil ik nog wel naar Nationaal Monument Kamp Vught”, bedenkt Ramon terplekke. “Als het weer vanaf het voorjaar weer beter is, maken we zeker weer nieuwe plannen”, besluit Tonny.

Meer informatie

Wilt u de rolstoelauto VERA ook een keer huren? Kijk op de pagina www.deventer.nl/vera. Hier leest u meer over de regels, de kosten en het reserveren.


 

Onderzoek naar woningen bovenop HEMA en in KPN-gebouw

De gemeente gaat samen met twee partijen onderzoeken of het mogelijk is om woningen te ontwikkelen op twee bijzondere plekken in de binnenstad van Deventer: bovenop de HEMA-vestiging in de Lange Bisschopstraat, en in het KPN-gebouw aan de Bagijnenstraat. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag 19 maart besloten.

Bovenop

Beide locaties zijn beeldbepalende gebouwen in de binnenstad. Bij de HEMA-vestiging gaat het om het toevoegen van woningen met een binnentuin bovenop de winkel en een verduurzaming van het pand. De HEMA-vestiging blijft gewoon bestaan.

KPN gebouw
Door de komst van snel en beter internet via glasvezel, kan KPN uit met veel minder ruimte in het bestaande gebouw aan de Bagijnenstraat. In samenwerking met de gemeente wordt de mogelijkheid van de herbestemming van een deel van de locatie naar een woonfunctie onderzocht.

Wethouder Lars Wijnhoud (Ruimtelijke Ontwikkeling) is blij met de afspraken. ‘Twee totaal verschillende plannen, maar beide passend binnen de ambitie van Deventer om wonen, werken, ontspannen dicht bij voorzieningen te stimuleren; zowel voor startende, werkende jongeren als voor senioren die nog midden in het leven staan.’

Vervolg
Voor beide locaties volgt op termijn een participatietraject. Voor de KPN-locatie is een wijziging van het Omgevingsplan nodig waar de gemeenteraad over besluit, voor de HEMA-locatie is een besluit van het college voldoende. Als alles volgens planning verloopt, zou de bouw van de woningen bovenop de HEMA begin volgend jaar kunnen beginnen. Bij de KPN-locatie gaat het om de tweede helft van 2027.


 

Tocht in je kamer? Niet lang meer! Samen je huis isoleren met subsidie

De gemeente Deventer lanceert een campagne om samen met inwoners hun huis te verduurzamen. Met de boodschap: “Toch in je huis? Doe er wat aan!” wil de gemeente inwoners informeren over de mogelijkheden om hun eigen huis te isoleren en de beschikbare subsidies. Om zo nog fijner te wonen en te besparen op de energierekening. Op diverse plekken zet de gemeente posters in en binnenkort ontvangen inwoners een flyer in de brievenbus met meer informatie over het isolatieaanbod.

De campagne is gestart in de wijk tuindorp. Vrijwillige energiecoaches zullen in week 11 t/m 13 langs de deuren gaan om op maat advies te geven. Bewoners van deze wijk kunnen daarnaast bij speeltuinvereniging Tuindorp een isolatiepakket ophalen, om zo direct de eerste stap te zetten naar het isoleren van hun huis.

Heel Deventer doet er wat aan!
De gemeente biedt inwoners in heel Deventer de kans om met behulp van subsidie zelf aan de slag te gaan of een isolatiebedrijf in te schakelen. Huiseigenaren met een WOZ-waarde lager dan €340.000 en een energielabel D, E, F, G of 2 of meer slecht geïsoleerde bouwdelen komen direct in aanmerking voor €1.300 v. Eigenaren kunnen zelf of het laten doen.

Huiseigenaren met een inkomen minder dan 150% van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor het Deventer Helpt-programma. Hierbij neemt de gemeente de isolatie van vloeren, daken, ramen of muren volledig op zich en betaalt hiervoor alle kosten.

De campagne is onderdeel van Duurzaam Deventer een initiatief van de gemeente dat inwoners ondersteunt om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun huis en omgeving.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met deventerisoleert@deventer.nl of kijkt u op de website van Duurzaam Deventer: duurzaamdeventer.n/isoleren.