Stedendriehoek

FNV en CNV: Medewerkers Bosch, Trivium en Arubis leggen werk neer

Foto: Pixabay

Medewerkers van de metalektrobedrijven Bosch en Trivium uit Deventer en Arubis uit Zutphen leggen vrijdag voor 24 uur het werk neer. De stakingen zijn onderdeel van estafettestakingen door het hele land voor een betere cao Metalektro. Agnes van der Schuur, bestuurder FNV Metaal: “De estafettestakingen gaan volgende week alweer de zevende week in, maar voor ons gevoel beginnen we pas. De mensen in de sector zijn erg gemotiveerd om te strijden voor een eerlijke en moderne cao.”

Tot nu toe is er in het hele land 15 dagen gestaakt bij meer dan dertig bedrijven. De stakingen zijn een reactie op de starre opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen over een nieuwe cao. Nicole Engmann, bestuurder CNV Vakmensen: “Werknemers hebben ook in deze bijzondere tijd recht op een goede cao met een eerlijke loonsverhoging en aandacht voor duurzame inzetbaarheid. De doorsnee-resultaten in de sector billijken ook zo’n arbeidsvoorwaardenpakket.”

Vermindering koopkracht

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. “Een moderne cao is nodig in deze sector. Een sector waarin bedrijven door de bank genomen nog steeds goed verdienen door inzet van hun werknemers. Die moeten dan dus ook overeenkomstig worden beloond”, aldus Van der Schuur.

Geen overeenstemming

Naast loon is er geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. FNV en CNV willen ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren willen de vakbonden dat de salarisschaal op leeftijd verdwijnt. Van der Schuur: “Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.”

Estafettestakingen

De estafettestakingen begonnen in januari in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker, Thyssen Krupp en in Overijssel bij Scania. Daarna is ook gestaakt in Drenthe, Friesland, Zeeland, Utrecht en Noord-Holland. Alle stakingen worden coronaproof georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale staakstraat, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden. De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij ongeveer 1000 bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.