Stedendriehoek

‘Deze omgeving is te mooi voor al dat zwerfvuil’

GORSSEL Elke vierde zaterdag van de maand zie je in de Gorsselse bermen en op de trottoirs mensen werken om het dorp schoon te houden van zwerfvuil. Onder de naam Vaste Prik is er een hechte groep mensen ontstaan. “En u kunt zich ook heel simpel aansluiten bij de groep. Stuur een e-mail naar vaste-prikgorssel@outlook.com en u wordt vanzelf benaderd om mee te prikken. Of kom gewoon een zaterdag meeprikken”, zegt Fransje Bongenaar, één van de initiatiefnemers.

Hij vroeg Henk Veenendaal om de mensen die aangesloten zijn bij Vaste Prik in het zonnetje te zetten. Ditmaal zijn Bartho en Mechteld Plaat uit Gorssel aan de beurt.

Het regent vrijwel continu vandaag. Ik krijg bezoek van Bartho en Mechteld Plaat uit Gorssel, fijn op de fiets met zijn tweeën. Ze wonen vanaf mei 2022 in ons dorp en zijn nu ongeveer een half jaar ‘Vaste Prikkers’.

Bartho is geboren en opgegroeid in Deventer, Mechteld heeft haar jeugd doorgebracht in Twente. Ze troffen elkaar voor het eerst tijdens een wintersportvakantie en de vonk sloeg onmiddellijk over. Hun werkzame leven heeft zich afgespeeld in Den Haag; Mechteld werkte als dialyseverpleegkundige, Bartho heeft als personeelsmanager gewerkt in de technische sector. Hij werd over de hele wereld uitgezonden en heeft veel culturen mogen meemaken.

Ze hebben drie kinderen: één zoon woont in Londen, de twee dochters in Nederland.

“Wat een heerlijk dorp om te wonen; we zijn meteen lid geworden van de buurtvereniging en van Vaste Prik”, vertelt Mechteld. “En van Kunst In De Kamer”, vult Bartho aan. Ze wonen in Gorssel Noord. “Heerlijk wandelen met de hond, binnen een minuut sta je middenin de natuur.” Mechteld: “En zo dichtbij vinden we de Weerribben fantastisch. We schaatsen als het kan en zeilen is ook een favoriete bezigheid.”

Vaste Prik heeft duidelijk al een plaats in hun hart; ze vertellen vol warmte over de mensen die hier onderdeel van zijn. “Heel hecht, we gaan er voor met veel enthousiasme. Het is leuk om op deze manier mensen te leren kennen”, vertelt Mechteld. Bartho vult aan: “Het is ook wel eens dubbel, als je ziet hoe gemakkelijk mensen zijn met het weggooien van hun rommel is dat eigenlijk heel triest. Er zijn plekken die er dan uitspringen. De parkeerplaats van museum MORE, de skatebaan, achter het Kruidvat liggen veel sigarettenpeuken, de rondweg om Gorssel heen.” Wat opvalt is dat veel mensen het prachtig vinden wat de ‘prikkers’ doen. Er worden duimen omhooggestoken, positieve opmerkingen gemaakt, kortom, er is heel veel waardering.

Wat is de mooiste priktrofee die het echtpaar gevonden heeft in het eerste halfjaar? “Dat kunnen we eigenlijk niet een naam geven”, zegt Bartho. “Wat ons echt opvalt is dat er heel veel rotzooi gevonden wordt. En dat is natuurlijk niet mooi maar wel realiteit.”

Mechteld en Bartho sluiten af met: “Als je buiten lekker loopt en je ziet zwerfvuil liggen, neem het mee naar de dichtstbijzijnde afvalbak. Beter nog, gooi het niet zo van je af, daar is onze omgeving veel te mooi voor.”

door Henk Veenendaal