Stedendriehoek

Voormalige kuikenboerderij in Wenum Wiesel maakt plaats voor woningbouw

‘Nieuwe impuls voor doorstroming diverse leeftijdsgroepen’ 

WENUM WIESEL – Wethouder Peter Messerschmidt, onder andere verantwoordelijk voor volkshuisvesting en ruimtelijke ordening, is er zichtbaar blij mee: de anterieure overeenkomst voor de herontwikkeling van de voormalige kuikenboerderij aan de Astaweg in Wenum Wiesel. Op deze plek verrijzen eind 2024-begin 2025 tien sociale huurwoningen, acht middeldure koopwoningen en zes vrije kavels.  

“Met deze herontwikkeling maken we meteen drie slagen”, zegt Messerschmidt. “Ten eerste ruimen we een oud gebied op, ten tweede voorzien we in woningbouw waar veel behoefte aan is en ten derde maken we er een mooie, nieuwe plek van. In totaal komen er 24 nieuwe woningen, die perfect aansluiten bij de eigenheid van het dorp Wenum Wiesel.” De wethouder is uiteraard tevreden met de realisatie van alle nieuwe woningen, maar zeker ook de sociale huurwoningen begroet hij met veel enthousiasme. “Daardoor ontstaat er meer ruimte voor doorstroming binnen het dorp. Dat is gunstig voor de diverse leeftijdsgroepen in Wenum Wiesel, want voor inwoners die vanwege woningtekort dreigden te verhuizen uit het dorp, komen er nu weer nieuwe mogelijkheden.”

Leefbaarheid

De gemeente Apeldoorn heeft de ambitie om de verwachte groei naar 180.000 inwoners in goede banen te leiden. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor de leefbaarheid in de stad Apeldoorn maar ook die in de dorpen. “In het coalitieakkoord van vorig jaar spraken we de ambitie uit om voor 2030 9.000 nieuwe woningen te bouwen in de gemeente. Tien procent van dat aantal verrijst in de dorpen en we zijn gelukkig al een heel eind op streek.”

Overigens is het huidige aantal woningen van 24 lager dan het oorspronkelijke plan van vijf jaar geleden. In 2018 is een verzoek ingediend voor de realisatie van 35 woningen op het perceel. Het verzoek is toen om diverse redenen als niet-kansrijk beoordeeld. Echter, vanwege de maatschappelijk zeer gewenste nieuwe woningen in Wenum Wiesel en ook om de locatie met inmiddels behoorlijk vervallen opstallen een ruimtelijke kwaliteitsimpuls te geven, is er naar mogelijkheden gezocht om te komen tot een acceptabel en (financieel) haalbaar plan, met minder woningen. Dit heeft geleid tot het nu uit te voeren plan met 24 woningen en een landschappelijke uitwerking en natuurontwikkeling.

Andere dorpen

Maar dus niet alleen in Wenum Wiesel is de herontwikkeling van gebieden naar woningbouw een belangrijk punt van aandacht, benadrukt Messerschmidt. “In Lieren hebben we al een plan goedgekeurd om meer dan twintig woningen toe te voegen in het betaalbare segment, en in Hoenderloo een plan voor veertien woningen in de wijk Miggelenberg. Samen met de gemeente Voorst hebben we ook overeenstemming bereikt voor 62 nieuwe woningen in Klarenbeek, waarvan 42 ook weer in het betaalbare segment. Voor Uddel ligt een plan voor 23 nieuwe woningen, in Beekbergen – op de voormalige GGZ-instelling aan de Kuiltjesweg –  twaalf nieuwe woningen en in Loenen worden twee basisscholen samengevoegd, waardoor op één locatie ook weer ruimte ontstaat voor woningbouw. Je ziet het, er liggen voldoende kansrijke bestemmingen voor het oprapen. En daarin blijven we scherpe keuzes maken, vanuit de vraag: welke plannen hebben de meeste kans van slagen? Waarbij we nooit de eigenheid van elk dorp uit het oog mogen verliezen. Met andere woorden: de woningbouw mag niet ten koste gaan van de identiteit die het dorp heeft gemaakt tot wat het nu is…”

Foto:

De ondertekening van de anterieure overeenkomst van de Astaweg in Wenum Wiesel, met rechts vooraan wethouder Peter Messerschmidt. Verder op de foto vertegenwoordigers namens de andere deelnemende partijen in het project: Bluebanner, Middelwijck vastgoed en grondeigenaar De Heus.