Sport

Versoepeling maatregelen coronavirus zorgt voor blijdschap en woede

STEDENDRIEHOEK – Afgelopen week waren de verwachtingen in Nederland hooggespannen. Tijdens de wekelijkse persconferentie door premier Rutte werden de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus bekend gemaakt. Voor de contactberoepen was er goed nieuws. Onder anderen kappers en masseurs kregen groen licht. Zij mogen de deuren weer openen, wel met voorwaarden die per branche verschillen. Anderen kregen onverwacht slecht nieuws. Want terwijl de sportschoolhouders ervan overtuigd waren dat zij hun sporters weer konden ontvangen, kregen zij het nieuws dat zij niet eerder zouden mogen starten dan 1 september.

Sportscholen blijven onterecht gesloten

“Iedereen in de sportbranche was perplex”, vertelt Danny ten Tije van Ten Tije sport & wellness beleving. “De afgelopen weken hebben wij alles gedaan om aan alle voorwaarden te voldoen. Niet alleen wij in ons sportcentrum in Apeldoorn, maar de hele branche. Sterker nog, als branche hadden wij goedkeuring van het Ministerie van Volksgezondheid. Het protocol om sportscholen verantwoord open te laten gaan is na deze goedkeuring bij het Ministerie van Volksgezondheid echter ‘blijven hangen’. Het is binnen de overheid nooit gemeld aan het Outbreak Management Team en het team van premier Rutte.”

Rutte, die dus niet op de hoogte was van de goedkeuring voor de sportbranche, heeft bij gebrek aan informatie een startdatum genoemd van 1 september, zoals ook de laatste groepen die weer aan het werk kunnen. “Hij ging er vanuit dat de branche geen maatregelen had getroffen tegen het virus.” De voorzitter van brancheorganisatie NL Actief, Ronald Wouters, heeft tijdens het ter perse gaan van deze krant een afspraak met minister Van Rijn (Medische Zorg en Sport). Het doel is daarbij uiteraard om de sportscholen toch eerder te laten openen dan 1 september.

Online update informatie

Zodra er dinsdag meer bekend is over de eventuele eerdere heropening van sportscholen, zal dat kenbaar worden gemaakt via de website www.stedendriehoek.nl

Contactberoepen weer van start

Beter nieuws was er afgelopen week voor de contactberoepen. Zij mogen weer aan het werk. Onder anderen schoonheidsspecialisten, acupuncturisten, nagelsalons en kappers kunnen hun klanten weer helpen. Edith van Groningen heeft een fulltime massagestudio in Warnsveld, Studio Bloesem, en kan na een kleine twee maanden dicht te zijn geweest weer aan het werk.

“De sluiting van mijn studio betekende van een volle agenda naar een volledig lege agenda. Nu mogen we weer werken en de agenda… die staat alweer vol. Tijdens de sluiting was er nauw contact met de branchevereniging NGS. Zo is er een concept gekomen om weer gefaseerd op te starten. Ook zijn er werkprotocollen. Hygiëne staat bij mij altijd hoog in het vaandel. Daarbij werk ik alleen, waardoor ik hier dan ook 100 procent controle op heb. Eigenlijk is er weinig veranderd in de werkwijze. Cliënten worden altijd al gewezen op de huisregels die ik hanteer en daar is nu bijgekomen dat ze bij binnenkomst de handen wassen. Ik zorg ervoor dat bijvoorbeeld deurklinken steeds extra worden schoongemaakt. Zo kun je met een gezonde dosis verantwoordelijkheid heel goed je werk doen.” En dat is ook nodig. Veel mensen zijn gewend aan een leefstijl die bestaat uit werken, sporten en ontspannen. “Misschien ben je wel gewend om drie keer in de week naar de sportschool te gaan en elke 4 tot 6 weken een sport- ontspanningsmassage te krijgen; ineens verdween deze mogelijkheid. Het terugladen van energie wordt gemist. De sportschool, sauna, massages; we moesten het ineens allemaal zonder doen, maar juist die dingen geven ons energie. We hebben energie zo hard nodig, juist in deze bizarre tijd.”