Sport

Columbia pas in slotfase naast Robur et Velocitas

APELDOORN – Columbia heeft zondagmiddag verzuimd om de koppositie in de tweede klasse J over te nemen. In een gezapige derby bij Robur et Velocitas bleef de geelzwarte brigade van de Winkewijert steken op een 1-1 gelijkspel. Trainer Marco Onderberg had vrede met het zwaarbevochten punt dat de bezoekers in de slotfase aan de Anklaarseweg veiligstelden. Collega Ewald de Boer vond op zijn beurt juist dat Robur et Velocitas recht had gehad op meer.

Pas een tiental minuten na afloop van een tam verlopen burenruzie kwam er toch nog een beetje vuur in. “Wat denk je zelf? Je hebt de wedstrijd toch gezien!” De Boer diende een vertegenwoordiger van de media op niet mis te verstane wijze van repliek op diens vraag of Robur et Velocitas een punt had gewonnen tegen de hoger geklasseerde plaatsgenoot. “Er had hier vandaag maar één ploeg verdiend om te winnen, en dat waren wij!”

 

Roburs trainer meende dat zijn ploeg ernstig was benadeeld. In De Boers optiek had scheidsrechter Makkinga een situatie met een doorgebroken speler onjuist beoordeeld. Zijn ploeg was bij een 1-0 voorsprong een glasheldere kans ontnomen om de score te verdubbelen. Bovendien had de ‘noodrem’ van Columbiaan Danny Koorevaar (ex-Robur) volgens De Boer bestraft moeten worden. “De scheidsrechter verzuimde een rode kaart te geven. Als het 2-0 voor ons wordt, was het klaar geweest.”

 

Vanuit roodwit-oogpunt bekeken viel de onvrede van de coach best te begrijpen. Robur et Velocitas kreeg geen beloning voor de getoonde moed. Een week na de 3-1 nederlaag bij WSV trad het Columbia met flair tegemoet. Ofschoon De Boer achterin centrale verdediger Robert Schildkamp miste en hij zijn beste voetballer Jan Lemmerman evenals uit bij WSV op de bank hield, durfde zijn elftal de aanval te kiezen. In de eerste helft hielden beide Apeldoornse tweedeklassers elkaar qua kansenverhouding redelijk in evenwicht. Kort na rust zette Gino Roelofs de thuisclub op voorsprong.

 

De tegengoal dwong Columbia om wat meer uit de schulp te kruipen. Marco Onderberg stuurde alle offensieve krachten waarover hij beschikte naar het front. Met invaller Barry de Jong kwam er bovendien wat meer gif in de aanval van de gasten. Het was het laatste kwartier pompen of verzuipen om een nederlaag te voorkomen. Door een slippertje van de verder prima keepende Marvin de Bont, die een inzet van Ömer Dogan niet tegenhield, nam Columbia alsnog een punt mee naar huis.

 

“Na dat doelpunt van Robur hebben wij alles van ons afgegooid. Misschien hadden we dat al wel eerder moeten doen. Maar het blijft een beetje hinken op twee gedachten, omdat je weet dat Robur sterk is in de omschakeling en graag op de counter speelt. Er kwam bij ons te weinig gevaar van de zijkanten. Onze spitsen waren ook niet al te gelukkig. Met het ontbreken van Roger Oonk missen wij onze aanjager op het middenveld. Al wil ik dat niet als excuus gebruiken.  Al met al vond ik de uitslag wel terecht”, beoordeelde Onderberg de totstandkoming van Columbia’s eerste gelijke spel in de huidige voetbaljaargang.

 

Aan het mislopen van de koppositie tilde de aan het einde van het seizoen vertrekkende Columbia-coach niet zo waar. Door de remise in Kerschoten houdt Columbia één punt achterstand op lijstaanvoerder MVV’29, maar het heeft wel een wedstrijd mínder gespeeld. “Misschien moeten we die koppositie nog helemaal niet willen, want vanaf het moment dat je bovenaan komt gaat iedereen op je jagen”, verklaarde Onderberg voorlopig liever de rol van jager te blijven vervullen.