Stedendriehoek

IVN is altijd op zoek naar vrijwilligers

APELDOORN – IVN? Heeft die niet te maken met natuur en zo? Dat klopt helemaal. Helaas is dat bij velen ook het enige wat men weet van IVN Natuureducatie, inmiddels bijna 60 jaar oud.

IVN is een vereniging van vrijwilligers die mensen betrekt bij natuur, milieu en landschap. Het landelijk bureau is gevestigd in Amsterdam en heeft twaalf provinciale kantoren en 170 vrijwilligersafdelingen. Apeldoorn is één van de afdelingen. Stedendriehoek sprak met Hans Hogenbirk, coördinator IVN-Extra (projecten) en PR-medewerker.

“Er vallen meer plaatsen onder de Apeldoornse afdeling”, zo begint Hans zijn verhaal. “De gemeente Epe en Voorst vallen ook onder Apeldoorn. Deventer en Zutphen hebben hun eigen werkgebied.”

De Apeldoornse afdeling bestaat echter langer dan de landelijke organisatie, zo laat Hogenbirk weten. “We spraken vroeger meer over natuurbewakers. Dat is nu heel anders geworden. Natuurlijk bewaken we de natuur nog, maar het belerende vingertje blijft achterwege. Het is nu educatie, de mensen betrekken bij de natuur, ze laten zien wat er gebeurt, hoe we allemaal een steentje kunnen bijdragen. Noem het maar ‘zien, inzien en ontzien’. Wanneer je je deze zaken een beetje eigen maakt leer je beter met de natuur omgaan.” 

Activiteiten
De ruim 170 afdelingen hebben zo’n 25.000 leden. Hiervan zijn er bijna 9000 actief als vrijwilliger. Hans: “We richten ons op natuuractiviteiten op divers gebied. Excursies, natuurcursussen en -opleidingen, we helpen scholen bij het natuuronderwijs en  IVN heeft een landelijke jongerenwerkgroep, Woesteland, die natuurvakanties en activiteiten organiseert voor de leeftijd van 12 tot 30 jaar.

Het merendeel van de vrijwilligers is de 50 gepasseerd. In ieder geval mannen en vrouwen die er tijd voor hebben en deze op een plezierige manier willen besteden door te vertellen dat we zuinig op de natuur moeten zijn, maar die zich ook inzetten met lesprogramma’s etc.”

Volgens Hogenbirk werpt de voorlichting wel degelijk vruchten af. “Neem bijvoorbeeld de sprengen. Ik hoor veel mensen klagen dat het allemaal zo veel geld kost en dat het onzin is. Wanneer ze met ons op een sprengenexcursie zouden gaan, komen ze te weten dat het zeker geen flauwekul is. Het in stand houden en weer naar boven halen van de sprengen levert de gemeente een besparing op van miljoenen. Nu iedereen het heeft over de klimaatverandering en constateert dat de regenbuien heftiger kunnen zijn dan ooit tevoren, begint men in te zien dat sprengen de grote hoeveelheden water kunnen opvangen.

Wanneer we de jeugd vertellen dat het beter is om niet door de sprengen heen te baggeren omdat anders de leemlaag stuk gaat en de beek ‘lek’ raakt, wordt men wakker. Nooit aan gedacht!”

“Onze afdeling werkt samen met de gemeente, KNNV, andere (natuur)organisaties, Waterschap, Bekenstichting en Erfgoedplatform. Wat kan er beter en waar moet men op letten. Al deze instanties hebben hun eigen professionaliteit waarmee we elkaar van dienst kunnen zijn. De gemeente heeft professionals die weten waar kabels liggen en waar geen veranderingen kunnen en mogen plaats vinden. En nee, niet iedere verandering wordt door het publiek op prijs gesteld.

Een mooi voorbeeld: ‘Toen er werd gewerkt aan de spreng Frans van Mierisstraat en Zanderijweg, kwam iedereen in opstand. Nee, geen bruggetjes om bij het huis te komen. Hoe moest dat dan met de auto?

Nu het verwezenlijkt is en blijkt dat die gewoon over het bruggetje kan rijden is iedereen tevreden. Sterker nog, de bewoners zien in hoe bijzonder hun straat is geworden. Er gaan wandelingen langs – overigens ook door IVN uitgezet – en het is levendiger geworden.” 

Nieuwe vrijwilligers
IVN ontvangt geen gemeentesubsidie. Financiën komen binnen via activiteiten. Denk hierbij aan een uitgebreid cursussenpakket zoals groencursus in het voor- en najaar, bomencursus, sprengencursus, vlindercursus, libellencursus, plantencursus, natuur- en samenleving, vogelcursussen etc.

Daarnaast kan de IVN locatie Het Woudhuis gehuurd worden voor allerlei activiteiten zoals conferenties, bruiloften en partijen, schoolkampen etc.

Hans: “Ik kan natuurlijk pagina’s vullen met informatie. Wat iedere keer wel duidelijk wordt is dat we altijd op zoek zijn naar vrijwilligers. Die hebben we nooit genoeg. Want er wordt vaak vergeten dat het uitzetten van de wandelingen en tietstochten heel veel werk met zich mee brengt. Het is heel gemakkelijk even een uitdraai om je computer te maken, maar bijna niemand realiseert zich hoeveel werk zo’n wandeling of ommetje met zich mee brengt.

En wat we ook missen als vrijwilliger zijn medeburgers met een kleurtje en andere etnische achtergrond.”

Wie meer wil weten over IVN kan uitvoerige informatie vinden op www.ivn-apeldoorn.nl