Stedendriehoek

De zevende dag rustte hij

APELDOORN – Het boek ‘Achter de gouden deur’, geschreven door de 19-jarige Johannes B. Vriend, gaat over de ronddoler die, zoals gewoonlijk, zinloos aan het ronddolen is. Hij vraagt zich af of ronddolen wel zo zinloos was als hij zelf dacht. Des te meer avonturen hij beleeft, des te meer hij antwoord krijgt op zijn vragen.

Johannes was 13 jaar toen hij begon met het schrijven van verhalen. Hij schreef meerdere boeken, maar gaf vorig jaar juni pas zijn eerste uit. “Ik had nog mijn twijfels, maar als je dat niet hebt, dan is er iets mis”, legt hij uit. “De reacties zijn boven verwachting positief. Niet iedereen is even enthousiast, maar kritiek vind ik goed. Iemand mag zijn mening geven. Als ik de kritiek ongegrond vind, dan ga ik wel in discussie. Ik geef mijn visie, maar zeg daarbij niet wat anderen willen horen. Het valt mij op dat mensen veel meningen hebben, maar er weinig over nadenken. We twijfelen te weinig en ik ben als schrijver gesitueerd om iemand aan het denken te zetten.”

Het verhaal over de ronddoler is verzonnen tijdens een spelletje op het schoolplein. Het heeft alle aspecten die je van een sprookjesboek verwacht: een koning, een vreemde eend (in dit geval de ronddoler) en een monster. Het verhaal bevat invloeden van de Duitse literatuur en Bijbelse verhalen waar Johannes mee opgroeide. Refererend aan Genesis vertelt hij: ‘Ik heb het boek in zes dagen geschreven en de zevende dag rustte ik’. Het verhaal bevat ook een god-figuur. “Of ik religieus ben? Ja en ik geloof ook dat iedereen religieus is. We geloven allemaal in dingen die je niet kunt aantonen.”

Het sprookjesboek is voor alle leeftijden. “Ik heb mij niet laten beperken tot een leeftijdsgroep. Het boek is voor jong en oud en wat minder voor wat er tussenin zit. Ooit zullen we weer volwassen genoeg zijn om sprookjesboeken te gaan lezen.” Het boek heeft een gouden voor- en achterkant en is geïllustreerd met een deur. In het boek staan verder geen illustraties. “Een kenmerk van het verhaal is dat niemand een naam heeft. De koning heet de koning en de ronddoler heet de ronddoler. Als iedereen een naam zou hebben zou het meer een roman zijn.”

Volgende boek
“Ik ben nu bezig met het schrijven van De Krankzinnige. Wanneer die uitkomt wordt het gekkenhuis. Het is een compleet ander genre en een stuk dikker. Dit boek is totaal 106 pagina’s; ik verwacht dat mijn volgende boek 1000 pagina’s heeft.” Hoeveel tijd Johannes aan schrijven spendeert? “Ik ben bijna 24/7 bezig met schrijven. Voor ik het op papier zet heb ik het boek al in mijn hoofd geschreven.” De schrijver vertelt dat zijn leven ‘in dienst staat van het Woord’. “Ik wil dat wat ik vertel bewaard blijft. Al komt aan alles een einde, zo ook aan het einde zelf.”