112

Boerenprotest op A1 bij Holten; afval gedumpt op snelweg

HOLTEN/MARKELO – Vrijdagavond rond 21:45 uur zijn zo’n 40 tractoren de A1 op gegaan bij oprit Markelo/Holten. Ze blokkeerden de rijbaan vanuit Hengelo richting Apeldoorn. Er werden meerdere ladingen afval, asbestplaten en mest gedumpt en in brand gestoken. Hierna reden de boeren door naar de volgende afrit en verlieten ze de snelweg weer.

Na de actie werd al snel de hele snelweg afgesloten vanwege de grote rookwolken die over de weg trokken. Tussen het brandende afval zitten autobanden en puin, maar ook een heel pakket golfplaten. De brandweer vreesde al snel dat het gaat om asbest en stelde een onderzoek in. Omdat de rook – ook van de brandende asbestplaten – over een viaduct trok waar tientallen mensen stonden te kijken, werd het viaduct ontruimd door de politie. 

De brandweer kon na het blussen nog geen uitsluitsel geven over het materiaal en ging voor de zekerheid van het ergste uit. Het incident is overgedragen aan Rijkswaterstaat dat een gespecialiseerd bedrijf liet komen voor opruimwerkzaamheden. Uit onderzoek tijdens het opruimen bleek het daadwerkelijk om asbest te gaan. Het opruimen heeft tot diep in de nacht geduurd. De asbestplaten hebben een half uur in het vuur gelegen, maar volgens de specialisten is het vuur niet heet genoeg geweest om de platen aan te tasten en is het materiaal niet verder verspreid.

De politie was pas ter plaatse toen de boeren alweer vertrokken waren. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De politie onderzoekt de situatie en roept getuigen op om beelden van de daders te delen.