Stedendriehoek

Apeldoorn zoekt nieuwe stadsdichter

APELDOORN – Sinds 2010 heeft Apeldoorn om de twee jaar een nieuwe stadsdichter. De stadsdichter is ‘poëtisch ambassadeur’ van Apeldoorn en schrijft regelmatig gedichten over Apeldoorn. De huidige stadsdichter Hanz Mirck (zie foto) draagt op donderdag 26 januari 2017, aan het begin van de Poëzieweek, het stokje over aan een opvolger. Belangstellende Apeldoornse dichters kunnen zich uiterlijk maandag 7 november melden bij de ‘commissie stadsdichter’ via e-mail stadsdichter@apeldoorn.nl.

De commissie zoekt iemand die poëzie kan schrijven over verschillende onderwerpen. Een dichter die met een speciale blik naar de stad kijkt, ziet wat anderen niet zien, zegt wat anderen niet zeggen. Samen met de commissie zoekt hij of zij naar actuele maatschappelijke thema’s. Gedichten daarover publiceert de gemeente op ansichtkaarten. Ook draagt de dichter(es) de gedichten voor bij speciale gelegenheden. Het college van burgemeester en wethouders stelt de dichter voor twee jaar aan. De stadsdichter krijgt een onkostenvergoeding.
Dichters die belangstelling hebben voor het stadsdichterschap kunnen enkele gedichten aanleveren via de website www.apeldoorn.nl/stadsdichter. De commissie beoordeelt de gedichten; deze bestaat uit Carla van Surksum, Reina Halbesma, Ingrid Blijenberg en Yvon Harryvan. Zij nodigen enkele dichters uit voor een gesprek en een proefopdracht. Daarna kiest de commissie een nieuwe stadsdichter.