Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Deventer

4 en 5 mei: herdenken en vieren

Op verschillende plekken in de gemeente Deventer vinden op 4 mei (en in de dagen voorafgaand) herdenkingen plaats van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.

Herdenken
 Net als in heel Nederland is het in Deventer op 4 mei om 20.00 uur, twee minuten stil. Tijdens de dodenherdenking op het Grote Kerkhof staan inwoners van onze stad en dorpen gezamenlijk stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 4 mei is er een optreden van zangeres Vera Bon, The Highland Regiment Pipes, een gelegenheidskoor en -orkest en leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum.

Respect in stilte
 “Iedereen is welkom om met respect deel te nemen aan de dodenherdenking”, zegt burgemeester Ron König. “Het is een moment om met elkaar samen te komen en in stilte te gedenken.”
De organisatie is in handen van het 4 mei comite Deventer, dat met vrijwilligers en professionele krachten elk jaar een waardige herdenking organiseert. Voorzitter van het comité is Hester Scholten: “Het is bijzonder om met zoveel mensen stil te staan bij het belang van vrijheid en democratie.”

Vrijheid vieren
 5 mei valt dit jaar op een zondag; toch zijn er veel verschillende activiteiten in heel Deventer. Zo is in  de Burgertuin van het Burgerweeshuis met het festival In Vredesnaam met een programma vol jong talent. Het festival begint om 15.00 uur, duurt tot ongeveer 22.00 uur en is gratis toegankelijk.

Het comité 4 mei Deventer publiceert op haar website verhalen over de littekens die de oorlog bij inwoners van Deventer heeft achter gelaten. Ook is daar een overzicht te zien van de herdenkingen: www.4meideventer.nl


 

De gemeenteraad is er voor u

Woensdagavond 8 mei om 19.00 uur vergadert de gemeenteraad weer in het stadhuis van Deventer. De raad bespreekt die avond met elkaar:

  • Eerste kwartaalrapportage 2024 en Kaderbrief
  • Wet Voorkeursrecht Gemeenten Haveneiland
  • Programmeringsafspraken Windenergie
  • Slim Warmtenet Zandweerd
  • Sekswerkbeleid
  • Aanpassing P&C cyclus
  • Evaluatie inburgering
  • Onderzoek toekomst KonnecteD

U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen. Wilt u de raad laten weten wat u vindt van één (of meerdere) van de onderwerpen die op de agenda staan? Dan kunt u contact opnemen met de griffie door te mailen naar griffie@deventer.nl of te bellen met 0570 69 32 32.

Woensdag 8 mei is de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad van Deventer

Kijk voor de hele agenda en stukken waarover de raad vergadert op https://deventer.raadsinformatie.nl


 

“MIMIK wordt omarmd door Deventer”

Gastvrijheid: dat is wat directeur Rob van den Hove en zijn team van MIMIK graag uitstralen. “Of je nu naar de film of het theater gaat, onze horeca bezoekt, of gewoon even wilt rondlopen in dit gebouw: je bent welkom. Wij zijn voor en van Deventer.”

Met eerdere horeca- en theaterervaring op zak in onder meer Maastricht, Arnhem en Utrecht, kwam Rob in 2018 als ‘kwartiermaker’ naar Deventer om het nieuwe MIMIK op de kaart te zetten als culturele ontmoetingsplek. In het nieuwe gebouw tussen de Welle en de binnenstad, gingen het voormalige Filmhuis De Keizer en Theater Bouwkunde samen verder.

“Toen we net open waren, moesten we alweer dicht door corona”, vertelt Rob. “Dat had natuurlijk veel impact. Niet alleen op bezoekers, ook op ons eigen team.” Een periode van open, weer dicht en weer open met allerlei beperkingen, volgde. “Natuurlijk hielden we ons aan de richtlijnen, maar alles wat kon en mocht, déden we ook. Terugkijkend zeg ik: die lastige periode heeft ons team sterk gemaakt.”

Succesvol ‘eerste’ jaar

MIMIK draaide pas in 2023 een volledig ‘gewoon’ jaar. En met succes. Film en theater trokken ruim 130 duizend bezoekers en ook de horeca deed het prima. Nog eens 11 duizend bezoekers vonden het gebouw voor zakelijke evenementen en zo’n 4500 scholieren en studenten maakten kennis met het educatieve aanbod. “Het gaat heel goed”, bevestigt Rob enthousiast. “Minstens zo blij ben ik met onze 120 vrijwilligers. Zonder hun hulp konden we niet zo draaien. Er is veel animo om te helpen, we hebben zelfs een wachtlijst.”

Zo door dus maar. “We krijgen subsidie van de gemeente en hebben gelukkig de tijd gekregen om MIMIK te ontwikkelen. Ik merk bij de gemeente, bij het college en raadsleden veel belangstelling. Die zien dat we er hard aan trekken hier en lopen ook wel binnen om te vragen hoe het gaat.”

Ook de breiclub is welkom

Goede bezoekerscijfers zijn mooi, maar groei zit wat betreft Rob ook in andere dingen. “We worden echt omarmd door Deventer”, merkt hij. Zo weten ook jongeren MIMIK te vinden, komt een breiclub wekelijks breien en vroegen prikkelgevoelige inwoners of er een borrel georganiseerd kan worden in een prikkelarme omgeving. Er is expositieruimte voor een kunstenaar uit de regio en de stadsdichter liet mooie woorden achter in het pand. “Op allerlei manieren zoeken we verbinding met de omgeving”, vat Rob samen.

Maatschappelijke rol uitbouwen

In samenwerking met de gemeente werd vorig jaar een voorstelling met debatgesprek georganiseerd over en met gedupeerden van de toeslagenaffaire. En een lokale film over het Deventer station was een regelrechte bezoekers-hit. “Binnenkort hebben we een bijzondere muziekavond, georganiseerd door een Syrische vluchteling”, vult Rob aan. “Op die manier willen wij onze maatschappelijke rol nemen en verder uitbouwen, zonder belerend te zijn. Niet alleen in programmering trouwens, in ons restaurant serveren we bijvoorbeeld nauwelijks vlees.”

De kers op de taart is wel dat steeds meer mensen naar MIMIK komen voor het gebouw. Rob: “Laatst sprak ik iemand aan die hier rondliep. Die bleek uit Amsterdam te komen. Als hij in Deventer is, neemt hij graag even een kijkje hier. Dat mensen graag op deze plek zijn en ons gebouw als bestemming kiezen, is echt een mooi compliment.”


 

Nieuwe Markt: meer groen, gemoedelijk en met grandeur

Op zwoele zomeravonden in de schaduw van één van de grote bomen een praatje maken met de buren, je fiets parkeren om te genieten van een avondje theater, een museumbezoek of de kermis: het leven op de Nieuwe Markt in Deventer wordt goed. Het plein met historisch karakter krijgt meer groen, grandeur en gemoedelijkheid.

Het ontwerp voor Nieuwe Markt, Graven en Hofstraat is afgelopen dinsdag door het college vastgesteld. Het definitief ontwerp is tot stand gekomen na verschillende gespreksrondes en bijeenkomsten. De grootste wijzigingen, ten opzichte van het schetsontwerp, zijn:

  • Op het plein komen 12 bomen. Negen forse bomen waarvan een aantal met een transparant bladerdek. En een drietal meerstammige lagere bomen voor Hegius.
  • Midden op het plein wordt een hoge lichtmast geplaatst, die verwijst naar masten uit het verleden. Verder komt er straatverlichting en gevelverlichting zoals op het Grote Kerkhof.
  • Het bordes van Eicas/Hegius wordt aangepast. Hier komt meer groen; plantenvakken en kleine meerstammige bloeiende bomen, een helling voor mindervaliden en de oorspronkelijke beelden worden teruggeplaatst. Met deze aanpassingen is er meer verblijfsruimte en een terras voor Eicas.
  • Er worden voldoende fietsparkeerplekken aangelegd
  • Het terras bij St. Maxime krijgt windschermen en aan de buitenzijde openbare zitgelegenheid met prachtig zicht op de IJssel. Dit zorgt voor een fraaie entree naar de Nieuwe Markt.
  • Op de Nieuwe Markt 42 parkeerplaatsen, inclusief 2 invalidenparkeerplaatsen. In de Hofstraat worden 11 parkeerplaatsen aangelegd.

Uitvoering van de werkzaamheden

De verwachting is dat in het najaar de werkzaamheden starten.

Meer informatie  

Kijk op ww.deventer.nl/nieuwemarkt voor meer informatie.


 

Prettig werken op bedrijventerrein Bergweide Noord

Het noordelijke deel van bedrijventerrein Bergweide wordt een prettige, groenere omgeving om te werken en om te verblijven. Meer bomen, struiken, planten en gras, wandelpaden voor een lunchwandeling, gedeelde parkeerplaatsen, regenwater dat hergebruikt wordt, een veiligere Staverenstraat en misschien wel een gezamenlijke energievoorziening; het is het wensbeeld van vier ondernemers die de handen ineen hebben geslagen om van Bergweide Noord een toekomstbestendig bedrijventerrein te maken.

De ondernemers hebben het wensbeeld opgesteld samen met het Deventer Economisch Perspectief (DEP) en de gemeente Deventer. Het is één van de projecten waarin de verschillende partijen samenwerken aan een toekomstbestendige werkomgeving van de Deventer Bedrijventerreinen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een bedrag van bijna € 530.000,- uit te trekken om de plannen te realiseren. Ook de provincie Overijssel draagt € 500.000,- bij aan dit project.

Ontmoeting

Het plan is een initiatief van VDVI, Time Equities, Bobeldijk en Safe Ruimteverhuur. Zij zijn heel blij met het wensbeeld dat ze hebben opgesteld. Er wordt een plek gecreëerd in Deventer waar hard gewerkt wordt, maar waar het vooral heel prettig is om te zijn en elkaar te ontmoeten, met veel groen, minder leegstand en minder hekken.

Inspirerend voorbeeld

Wethouder Jaimi van Essen (Economie) ziet de ontwikkeling op Bergweide Noord als inspirerend voorbeeld van samenwerkende bedrijven die bewust met hun toekomst bezig zijn: “Deze bedrijven ondernemen zelf actie om Bergweide Noord een fijne plek te laten zijn. Het laat zien dat we de bedrijventerreinen die we al hebben, veel beter benutten in plaats van dat we alleen maar bezig zijn met nieuwe bedrijventerreinen. En wat ik daarbij heel bijzonder vind is dat ze hun eigen terrein overdag openstellen voor gezamenlijk gebruik.”

Vervolg

Nu het college van burgemeester en wethouders het geld beschikbaar heeft gesteld, gaan de ondernemers een inrichtingsplan voor het gebied opstellen. Het doel is om medio 2025 de werkzaamheden uit te voeren.


 

Dankzij Leergeld kan elk kind mee op schoolreis

RHK121031 – DE WINDROOS BIERSTRAAT
FOTO RONALD HISSINK

Meedoen op school is noodzakelijk voor kinderen, maar kost ook geld. Niet alle ouders kunnen alles betalen. Daarom kunnen kinderen soms niet meedoen aan sociale activiteiten, zoals een schoolreisje. Stichting Leergeld Deventer springt bij zodat alle kinderen mee kunnen doen. Bijvoorbeeld door (financiële) afspraken te maken met de school of door (een deel van) de kosten te betalen.

Ouders door heel Deventer maken al gebruik van Stichting Leergeld. Daardoor kunnen meer dan 1700 kinderen meedoen aan schoolactiviteiten, sport, muziek of cultuur. Oók als er even geen geld voor is.

Leergeld is er voor alle ouders met een inkomen tot 130% van het bijstandsniveau (dat is ongeveer €2.385 voor samenwonden en €1.670 voor alleenstaanden). Wilt u weten of u recht heeft op de regeling? Of heeft u vragen? Neem dan vooral contact op!

Stichting Leergeld Deventer is te bereiken via: