Stedendriehoek

Deventer Shopping Night beleef je zeker ook in de Nieuwstraat en T.G. Gibsonstraat

DEVENTER – Op vrijdag 25 november vindt de Deventer Shopping Night plaats. Dit evenement luidt de feestelijkste maand van het jaar in. De steegjes en straatjes in de binnenstad zijn mooi aangekleed en de gezellig versierde winkels presenteren hun koopwaar. Op zoek naar iets bijzonders? Sla dan de Nieuwstraat/T.G. Gibsonstraat niet over.

Tom Bijsterveld van restaurant Mekong kent als ondernemer de straat op zijn duimpje. “Ik heb hier in de loop der jaren diverse zaken gedreven: een boekhandel, een bloemenzaak, een cadeaushop en nu mijn restaurant dat eerst op nummer 22 zat. Nu zit ik op 65, het oude pand van Reichenbach. Ik heb er veel aan moeten verbouwen, maar nu heb ik het aardig zoals ik het wil. Ook de achtertuin heb ik aangepakt en daar kunnen mijn gasten als het weer beter wordt, lekker buiten zitten. De Nieuwstraat heeft veel te bieden. Het is een straat voor iedereen, die veel hoge pieken en diepe dalen kende. Nu vind je er van alles: hotels, horeca, mode, hobby, boeken en nog een aantal andere specialistische zaken. Problemen waar we mee te maken kregen de afgelopen jaren, waren de bestrating, de leegstand en de strenge handhaving. Er is een periode geweest dat je hier niet mocht fietsen; dit had tot gevolg dat mensen de Nieuwstraat meden en de route achterlangs namen. Funest natuurlijk voor ons als ondernemers. Gelukkig is dat nu veranderd en kunnen mensen op de fiets de winkels weer bereiken. De Nieuwstraat floreert als nooit tevoren. De komst van de nieuwe bibliotheek heeft ook geholpen om weer leven in de brouwerij te brengen”, vertelt Tom, wiens restaurant onlangs de ‘People’s Choice Award’ won. Een mooie opsteker voor Tom, maar ook goed voor de Nieuwstraat en Deventer.

Onderscheidend
De Nieuwstraat is de entree van Deventer vanaf de zogenoemde ‘Zwolsche kant’. De straat heeft een veelbewogen historie en bestaat al bijna zeven eeuwen. In 1331 werd ze voor het eerst genoemd in een document, maar toen onder de naam Platea Novea, wat zoveel betekent als opnieuw bestraat. Tot het midden van de vorige eeuw waren er meer woonhuizen en bedrijfjes dan winkels. De meeste kleine bedrijven waren gesloten woonhuizen, soms met een bijbehorend winkeltje. In de jaren vijftig en zestig ontpopte de Nieuwstraat zich als winkelstraat en eind jaren zeventig vond er een renovatie plaats waarbij de Nieuwstraat voetgangersgebied werd. Eind jaren 2018 was er sprake van lichtelijke paniek onder de ondernemers, omdat de gemeente plannen had om de leegstand die er destijds was, te lijf te gaan met bewoning. De winkeliers wisten het tij te keren en werden hierin gesteund door Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM), die ook graag het karakter van de kleine winkelstraten, zoals de Nieuwstraat, in de binnenstad wilde behouden. Juist door de bijzondere winkels en straten onderscheidt Deventer zich van andere steden.

Weinig leegstand
Aan de kop van de Nieuwstraat vinden ook veel ontwikkelingen plaats: er wordt flink gebouwd aan appartementen, supermarkt en parkeergarage. De parkeergarage moet een deel van de parkeerproblemen oplossen in de binnenstad, want de stad is zeer in trek bij toeristen en dagjesmensen. Gerrie en Janet zijn echt fan van Deventer: “Wij komen uit Heerde en zijn hier zeker twee keer per jaar te vinden. We houden van de kleine boetiekjes. We zijn vandaag al geslaagd in de Nieuwstraat met een paar mooie aankopen. Wij vinden de Nieuwstraat erg leuk: weinig leegstand en veel winkels. Wat wij ook zóóó ontzettend leuk vinden, is het pontje over de IJssel en het historische karakter van de stad.”

Compleet aanbod
Maurice en Esmee zijn met hun drie zoons vanuit de Bierstraat verhuisd naar een pand in het midden van de straat naast Mekong. Maurice: “De plek is lekker centraal. We hebben midden in de stad toch ook nog een mooie grote achtertuin. We wonen hier inmiddels een half jaar en hebben plannen met ons pand.”
Esmee vult aan: “Ik wil hier een keramiekatelier beginnen en een koffieshop. Van huis uit ben ik goudsmid, maar ik heb me laten omscholen. Ik heb een passie voor koffie en mijn plan is om een open atelier te maken waarin ik mijn eigen koffiekopjes maak met inhoud. In januari gaan we eerst verbouwen, dan komt mijn atelier en dan de koffie. Ik vind het heerlijk dat ik dan mijn werk aan huis heb.”
Het concept van Esmee is een mooie aanvulling op de zaken die de Nieuwstraat al te bieden heeft en maakt de straat compleet. Voor een hapje en een drankje ben je in deze straat namelijk ook aan het juiste adres. Sushi en Turks eten, een vers broodje en een patatje, dat kun je allemaal in deze ene straat vinden. Liever iets lekkers mee naar huis nemen zoals een bijzondere wijn, scharrelvlees of biologisch brood? Je haalt het in de Nieuwstraat.