Stedendriehoek

Zou u moeten blijven beleggen nu de Dow voor het eerst de 40.000 passeert?

Vraagt u zich af of u moet blijven beleggen nu de Dow de 40.000 passeert? Lees wat financiële experts aanraden en hoe u kunt navigeren door de hoogtepunten van de aandelenmarkt voor winst op de lange termijn.

De Dow bereikt 40.000 voor de eerste keer – moet je blijven investeren of wachten?

De aandelenmarkt heeft de afgelopen jaren veel uitdagingen overwonnen en bereikt nu nieuwe recordhoogtes. In mei overschreed de Dow Jones Industrial Average voor het eerst de 40.000, terwijl de S&P 500 tot nu toe ongeveer 11% is gestegen in 2024, na een winst van 26% in 2023. Bepaalde sectoren, zoals die welke gerelateerd zijn aan kunstmatige intelligentie, hebben zelfs nog grotere stijgingen laten zien, waarbij sommige tech-aandelen het afgelopen jaar met meer dan 200% zijn gestegen.

Zulke indrukwekkende marktprestaties kunnen sommige beleggers nerveus maken over mogelijke correcties of crashes. Dit is wat financiële experts aanraden om te doen als aandelen op recordhoogte staan.

Hoogtepunten op de aandelenmarkt komen vaker voor dan je denkt en zouden je er niet van moeten weerhouden om je langetermijnbeleggingsplan te volgen. Gebruik deze tijd om je portefeuille te evalueren en zorg ervoor dat deze in lijn is met je doelen en risicotolerantie. Vergeet niet dat volatiliteit de prijs is voor langetermijnwinst op de aandelenmarkt, en je voorbereiden op toekomstige dalingen kan je helpen op koers te blijven wanneer deze zich voordoen.

Wanneer de aandelenmarkt zijn hoogste niveau bereikt, is het normaal om je af te vragen of dit het juiste moment is om te investeren. Het algemene advies om “laag te kopen, hoog te verkopen” kan ervoor zorgen dat de huidige hoogtepunten een slecht instapmoment lijken. Beleggingen verkopen of niet kopen op deze momenten kan echter leiden tot het mislopen van aanzienlijke winsten op de lange termijn. 

Bovendien kan het begrijpen van verschillende strategieën, zoals wanneer en hoe een aandeel te shorten, zorgen voor een uitgebreidere benadering van marktkansen.

Het is heel gebruikelijk dat de markt all-time highs bereikt. Uit gegevens blijkt dat de S&P 500 sinds 1950 duizenden nieuwe all-time highs heeft bereikt. Consistent beleggen, zelfs tijdens markthighlights, is historisch gezien een succesvolle strategie geweest.

Een belegger die van 1950 tot 2019 alleen op all-time highs kocht, zou vergelijkbare resultaten hebben behaald als iemand die op andere momenten kocht. De gemiddelde vijfjaarsrendementen bij beleggen op all-time highs waren slechts iets lager dan die op andere momenten. De eenjarige en driejarige rendementen waren ook vergelijkbaar, wat aangeeft dat beleggen op hoogtepunten in de markt nog steeds sterke rendementen kan opleveren.

Historisch gezien worden all-time highs vaak gevolgd door meer all-time highs, wat betekent dat de markt na verloop van tijd blijft groeien.

Moet je meer investeren of wachten? Focus op langetermijndoelen

Zelfs nu de markten recordhoogtes bereiken, is het essentieel om vast te houden aan je langetermijnplan. Dit kan echter een goed moment zijn om uw portefeuille opnieuw in evenwicht te brengen of toewijzingen te verschuiven naar minder goed presterende gebieden.

Bekijk uw huidige beleggingstoewijzingen om er zeker van te zijn dat ze nog steeds in lijn zijn met uw langetermijndoelen. Soms zijn bepaalde beleggingen meer gegroeid dan andere, waardoor uw portefeuille is afgedreven van zijn doelallocatie. Herbalanceren kan helpen om het juiste niveau van risico en rendement te behouden.

Small-cap en internationale aandelen zijn achtergebleven bij grotere bedrijven, wat mogelijkheden biedt voor winst als het marktrendement toeneemt. Als u uw beleggingen diversifieert, is er meer ruimte voor verbetering als de rendementen in verschillende sectoren en activaklassen normaliseren.

Begrijp uw risicotolerantie en bereid u voor op korte termijn terugval

Hoewel de recente beursprestaties geweldig zijn voor portefeuilles, is het belangrijk om te onthouden dat aandelen volatiel zijn en dat trends snel kunnen omkeren.

Langetermijnbeleggers moeten deze tijd gebruiken om het risico in hun portefeuilles opnieuw te beoordelen en ervoor te zorgen dat het overeenkomt met hun risicotolerantie. Inzicht in hoeveel risico u aankunt is cruciaal, vooral tijdens perioden van marktvolatiliteit.

Het is vaak makkelijker om potentiële verliezen in dollars te vatten dan in percentages. Een verlies van 10% op een portefeuille van $1 miljoen betekent bijvoorbeeld een verlies van $100.000, wat een sterkere reactie kan uitlokken. Als u weet hoe comfortabel u zich voelt bij dergelijke verliezen, kunt u uw beleggingen beter beheren.

Een langetermijnhorizon is cruciaal voor beleggen in aandelen. Over het algemeen geldt dat als je beleggingshorizon niet minstens vijf jaar is, je beleggen in aandelen moet heroverwegen. Aandelen kunnen volatiel zijn op de korte termijn, maar ze hebben historisch gezien sterke rendementen opgeleverd over langere perioden.

Hoewel de marktvooruitzichten voorzichtig optimistisch zijn, kunnen waarderingen een risico vormen dat leidt tot volatiliteit. Meer opportunistische beleggers zouden kunnen profiteren van kortetermijn pullbacks om posities op te bouwen.

Slotgedachten

Hoogtepunten op de aandelenmarkt komen vaker voor dan je denkt en zouden je er niet van moeten weerhouden om je langetermijnbeleggingsplan te volgen. Gebruik deze tijd om je portefeuille te evalueren en zorg ervoor dat deze in lijn is met je doelen en risicotolerantie. Vergeet niet dat volatiliteit de prijs is voor langetermijnwinst op de aandelenmarkt, en je voorbereiden op toekomstige dalingen kan je helpen op koers te blijven wanneer deze zich voordoen.