Ondernemend

Hoeveel betaal je voor een rechtsbijstandverzekering?

Denk je erover na om een verzekering voor rechtsbijstand af te sluiten? Misschien vraag je je dan af hoeveel je hier maandelijks aan kwijt zult zijn. Wij zochten het voor je uit. Je leest het hieronder!

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Eerst even een kleine opfrisser. Want wat houdt een rechtsbijstandverzekering ook alweer precies in? Met deze verzekering op zak weet je zeker dat je goed geholpen wordt als je te maken krijgt met een juridisch conflict. Je krijgt namelijk van je verzekeraar een jurist toegewezen die je gaat helpen het conflict tot een goed einde te brengen. Je hoeft dus niet zelf op zoek te gaan naar een advocaat of jurist. Bovendien hoef je niet op te draaien voor de kosten ervan.

Hoeveel kost het?

Wat kost een rechtsbijstandverzekering nu precies? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt. Helaas moeten we eerlijk toegeven dat we je niet kunnen vertellen hoeveel je maandelijks precies kwijt zult zijn. De hoogte van je premie hangt namelijk af van een aantal factoren. Die factoren zijn voor iedereen anders.

Gezinssamenstelling

Een van de factoren waar de premie van een rechtsbijstandverzekering vanaf hangt, is je gezinssamenstelling. Sluit je een polis af, dan zijn je kinderen automatisch meeverzekerd tot ze afstuderen of gaan samenwonen. Heb je een groot gezin, dan geldt de dekking van je rechtsbijstandverzekering dus voor veel personen. Heb je geen kinderen, dan geldt de dekking alleen voor jou en eventueel je partner. Je kunt je dus voorstellen dat grote gezinnen een andere premie betalen voor hun verzekering dan singles of koppels zonder kinderen.

Dekking

Een andere belangrijke factor voor de berekening van je premie, is de dekking van je polis. Het maakt natuurlijk nogal uit of je alleen voor een eenvoudige basisdekking gaat, of dat je de basisdekking uitbreidt met drie aanvullende pakketten. Aanvullende pakketten zorgen voor meer dekking, dus hier staat logischerwijs een hogere premie tegenover.

Eigen risico

Een verschil met veel andere verzekeringen is dat je bij de rechtsbijstandverzekering vrijwillig kunt kiezen voor een eigen risico. Kies je hiervoor, dan zul je bij kosten eerst een deel zelf moeten betalen, voordat de verzekeraar begint met vergoeden. Hier staat een lagere premie tegenover. Het eigen risico is dus ook een belangrijke factor in het bepalen van je premie.

Gemiddelde premie

Zoals we net al noemden, is het dus lastig om op voorhand te zeggen hoeveel je kwijt zult zijn aan je verzekering voor rechtsbijstand. Om je toch een idee te geven: de premies liggen tussen de € 60 en € 350 per jaar. Je ziet dat zelfs bij een dure verzekering de premie eigenlijk gelijk staat aan een of twee keer het uurtarief van een advocaat. Gemiddeld kost een rechtsbijstandverzekering zo’n € 190 per jaar.