Stedendriehoek

Hoe slimme rookmelders je woning preventief kunnen beveiligen

Je kunt discussiëren of een thermostaat ook ‘slim’ moet zijn. Of dat je gordijnen met een lichtsensor automatisch wilt laten bedienen. Wij vinden het ideaal, maar we begrijpen dat sommige mensen het als een luxe artikel zien. Dit geldt zeker niet voor een rookmelder, die kan immers levens redden. Wist je dat er ook slimme rookmelders bestaan, die onderdeel uit kunnen maken van een smart home? Hoe dit werkt, en hoe je iedere woning preventief kunt beveiligen lees je op deze pagina.

Wat zegt de wet?
Volgens de Nederlandse Rijksoverheid is het verplicht om bij nieuwbouwwoningen om op iedere etage een rookmelder te installeren. Op het moment van publicatie bestaat het voornemen om deze regel ook in te voeren voor bestaande bouw. Het is namelijk bewezen dat het installeren van rookmelders de kans op dodelijke slachtoffers vermindert. Deze nieuwe verplichting zal waarschijnlijk medio 2022 ingaan. Deze datum is mede gekozen om ervoor te zorgen dat niet iedereen tegelijkertijd een rookmelder gaat kopen.

Hoe werkt een rookmelder?
Er zijn verschillende methoden om een mogelijke brand in huis waar te nemen. In Nederland zijn optische melders verplicht in woonhuizen. Vroeger werd ook de ionisatiemelder gebruikt.

1. Optische melder
Dit is de standaard rookmelder in Nederland, en werkt op basis van licht onderbreking of licht reflectie. Het principe is vrij eenvoudig; er is een lampje dat licht produceert, en een sensor die het licht waarneemt. Wanneer er rook tussen deze twee zijden komt ontstaat er een onderbreking, wat het apparaat in werking zal stellen. De zender en ontvanger zijn direct tegenover elkaar geplaatst. Er is ook een indirecte variant, daarbij zal het licht juist weerkaatst worden op de sensor die op een schuine hoek staat. Die laatste methode wordt het meest toegepast bij rookmelders in Nederland.

2. Ionisatiemelder
Dit type rookmelder wordt al sinds 2002 niet meer verkocht in Nederland, maar het is mogelijk dat er nog steeds woningen zijn waar deze melders hangen. Wanneer dit het geval is dien je ze direct te vervangen, deze apparaten zijn namelijk niet betrouwbaar. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een radioactieve stof mogen deze toestellen niet via het restafval afgevoerd worden. Deze radioactieve stof zal naar verloop van tijd ook zijn kracht verliezen, melders van 20 jaar oud zullen niet betrouwbaar meer werken.

Er zijn ook andere types zoals lijnmelders, die worden doorgaans binnen bedrijven en de industrie gebruikt. Er is ook een vlammenmelder. Het nadeel van deze melding is vrij duidelijk; er moet een brand zijn om melding te maken, wat niet bepaald een preventieve melding is. Dan is er nog de handmatige melding, denk aan het alarm dat je in treinen of openbare gebouwen tegenkomt. Dit alarm is niet geschikt voor gebruik in huis, ook niet voor heel lichte slapers.

Wat zijn slimme rookmelders?
Je hoort de laatste tijd veel over smart home toepassingen. Denk aan lampen die automatisch inschakelen wanneer het donker wordt, of een luidspreker die je met spraakopdrachten kunt bedienen. Een slimme rookmelder kan deel uitmaken van een smart home systeem, het is ook mogelijk om ze zelfstandig te gebruiken. Zo kun je de Somfy rookmelders in serie schakelen zonder deze te verbinden met het lokale WiFi netwerk. Wanneer één melder in huis geactiveerd wordt, dan zullen andere melders in huis ook direct alarm slaan. Zo wordt iedereen in huis op de hoogte gesteld van een mogelijke brand in huis.

Koppelen van slimme apparaten
We kunnen pas echt spreken van ‘slimme’ rookmelders wanneer je ze koppelt aan het thuisnetwerk. Zo kun je bij een alarmering notificaties ontvangen op je mobieltje, ook wanneer je niet thuis bent. Je kunt de alarmering koppelen aan de slimme verlichting, om zo een veilige vluchtroute uit te stippelen in de nacht. Wanneer er mensen met een gehoorbeperking in huis wonen, of kinderen gewoon de hele dag muziek luisteren met een hoofdtelefoon, dan kun je smart lights laten verkleuren naar rood licht. Zo weet iedereen in huis dat er actie ondernomen moet worden. Deze manieren om inwoners op de hoogte te stellen vertalen zich ook uitstekend naar andere vormen van huisbeveiliging. Denk aan een inbraakalarm, of een slimme koolmonoxide melder wanneer je een open haard in huis hebt.

Je staat er niet alleen voor
Het idee van een brand in huis is angstaanjagend. Heb je samen met het hele gezin een noodplan opgesteld? Wanneer er echt brand uitbreekt, dan is er geen moment te verliezen. Informeer direct de brandweer, en stel vrienden of familieleden op de hoogte. Zorg ook dat de buren het weten, een grote brand kan zich namelijk snel uitbreiden. Je kunt de melding van slimme rookmelders direct laten doorsturen naar vertrouwde personen en direct betrokkenen. Zo kun je bijvoorbeeld ook je ouders of grootouders direct bijstaan wanneer er bij hen een brand uitbreekt. Een smart home is niet beperkt tot je eigen woning, maak hier gebruik van.