Entertainment

Ode aan Nina Simone

APELDOORN – Dit najaar vervolgt singer-songwriter Sabrina Starke, samen met The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, haar ode aan de iconische Nina Simone. “Ik heb geen seconde getwijfeld of ik het wel moest doen”, aldus Sabrina Starke. Eerder al trok het gezelschap door Nederland met een concertreeks. In het programma van dit najaar wordt nog meer dan voorheen het leven van Simone uitgelicht. Een storytelling performance derhalve, waar haar levensverhaal door middel van muziek en voordracht gedeeld zal worden. Vrijdag 22 november om 20.45 uur komt de show naar podium Gigant, Nieuwstraat 377 in Apeldoorn.  

“Haar vocalen zijn heel rauw, ze schuren, soms klinken ze zelfs mannelijk. Wat zij met haar stem doet is absoluut uniek. Ik neem tijdens de show tevens mee hoe Nina er tijdens optredens uitzag, met behoorlijk uitgesproken kleding en make-up. Het was en is een voortdurende zoektocht naar de balans tussen Nina en mij. “Natuurlijk doen we in ieder geval alle bekende songs van Nina Simone, bijvoorbeeld ‘My baby just cares for me’, ‘Ain’t got no| I got life’, ‘Don’t let me be misunderstood’ en ‘Feeling good’. Maar ik vertel ook veel meer dan tijdens vorige keren het verhaal achter die songs en hoe Nina Simone in het leven stond”, vervolgt Starke. Zijzelf kwam vijf jaar geleden volledig in aanraking met Nina Simone toen ze een belangrijke rol kreeg in de voorstelling ‘Nina Simone Alive’.

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw wordt door velen beschouwd als ‘De beste bigband van Europa’. Het orkest heeft de bigband-muziek in Nederland op de kaart gezet. Sinds 1999 vormt het JOC de ruggengraat van de jazzprogrammering van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Bij de ‘story of Nina Simone’ laat het JOC zich van zijn meest veelzijdige kant zien. De songs worden in verschillende bezettingen gespeeld, ook weer om Nina’s veelzijdigheid te benadrukken. Dus solonummers op de piano, songs met een paar instrumenten en nummers met het 17-koppige orkest.

Nina Simone staat niet alleen te boek als een fenomenaal zangeres, haar status is ook bepaald door haar nimmer aflatend maatschappelijk engagement. In de jaren zestig was Simone betrokken bij de burgerrechtenbeweging en nam ze een aantal politieke nummers op, waaronder ‘To be young, gifted and black’ (later gecoverd door Aretha Franklin en Donny Hathaway), ‘Backlash blues’, ‘Mississippi goddam’ (een reactie op de moord op Medgar Evers en het bombardement op een kerk in Birmingham (Alabama) waarbij vier zwarte kinderen gedood werden), ‘I wish I knew how it would feel to be free’ en Bertolt Brechts & Kurt Weills ‘Pirate Jenny’.

Voor meer informatie: www.gigant.nl en www.sabrinastarke.nl