Stedendriehoek

Recordaantal deelnemers bij lustrumeditie IJsselvallei Classics

DEVENTER – Aan de start van de vijftiende IJsselvallei Classics verschijnt op tweede pinksterdag (maandag 20 mei) een recordaantal deelnemers. Na de 85ste deelnemer heeft de organisatie de inschrijving stopgezet. “Het is voor het eerst in de geschiedenis van dit evenement dat we een stop op de inschrijvingen moesten instellen. Spijtig voor wie te laat is, maar dit aantal kunnen we maximaal toelaten”, aldus Jan Kappers van de organiserende Lionsclub IJsselvallei.

Voor de organisatie is de grote belangstelling niet helemaal vreemd. “Het is altijd gezellig druk tijdens de showtime op de Brink. Maar de inschrijvingen kwamen dit jaar wel heel vroeg op gang.” Kappers, zelf rijdend in een Saab Sonett III, kan op de Brink in totaal 29 Saabs verwelkomen. Zijn eigen auto zal worden geflankeerd door een vrijwel identieke Saab. “Met dít verschil dat die wagen helemaal is omgebouwd tot een elektrische versie.” De eigenaar van deze Sonett heeft deze zelf geheel omgebouwd en is aanwezig om uitleg te geven.

Trouwe deelnemers en nieuwkomers

Voor veel deelnemers is het de eerste keer dat men meedoet aan de IJsselvallei Classics. Een enkeling was er alle edities al bij. “Dat zien we eigenlijk elk jaar: trouwe deelnemers en altijd weer nieuwkomers. Leuk voor het publiek omdat er elk jaar weer andere auto’s zijn.” Mooie verhalen zijn er eigenlijk bij bijna elke auto. “Er rijdt bijvoorbeeld een weduwnaar mee in de auto van zijn overleden vrouw. Deze auto heeft hij zeventien jaar geleden verkocht na haar overlijden. Vorig jaar kwam hij deze Saab weer op het spoor en heeft hem toen teruggekocht.”

Elektrische auto’s

De IJsselvallei Classics verwelkomt oldtimers, klassiekers en youngtimers (vijftien jaar en ouder). Voor de tweede keer doen ook enkele elektrische auto’s mee. “Met de Classics wijken we sinds de eerste editie af van het gangbare door al auto’s vanaf de leeftijd van vijftien jaar toe te laten. Vorig jaar toonden we voor het eerst elektrische auto’s. Deze emissie-loze klasse is er ook dit jaar weer. Ook vanuit een stukje voorlichting aan het publiek omdat eigenaren er iets over kunnen vertellen. Een toertocht is voor bezitters van een elektrische auto nog een nieuw fenomeen, maar we willen toch kijken of dit langzaamaan ook kan groeien.” Tevens staan enkele regionale dealers zoals Broekhuis, Van Mossel en Porschecentrum Twente hier met demo-modellen van elektrische auto’s.

Foto’s:

Jan Kappers bij zijn Saab Sonnet, die tijdens de IJsselvallei Classics gezelschap krijgt van een elektrische evenknie.

Soms slaat een motor kort voor de start af, maar helpende handen zijn er genoeg.