Stedendriehoek

RTV Apeldoorn maakt televisie zonder een eigen tv-kanaal

APELDOORN – Sinds het moment dat RTV Apeldoorn de uitzendlicentie kwijtraakte, is er veel hetzelfde gebleven. Toch veranderde er ook van alles. Zo zendt RTV Apeldoorn met de radio alleen nog online uit en via DAB+ en dus niet meer via de ether (FM). Ook raakte RTV Apeldoorn het tv-kanaal behorende bij de lokale omroep kwijt. Maar dat weerhield ze niet om tv te blijven maken. Die video’s zijn te zien via het YouTube-kanaal van RTV Apeldoorn. Een van de programma’s is de Vrouwen van Hetty, gepresenteerd door Hetty Wennekendonk.

Hetty: “De Vrouwen van Hetty is een gezellig praatprogramma voor en over vrouwen. Meestal hebben we één thema en twee vrouwen. En soms één vrouw met een mooi verhaal. En er is altijd livemuziek. Mijn eerste uitzending was in februari 2019. Het thema was toen Internationale Vrouwendag.”

“Ik presenteerde al jaren programma’s op de radio. Maar na een workshop ‘tv’ bij omroep Gelderland, was ik verkocht. Ik wilde (ook) tv gaan doen bij RTV Apeldoorn. ‘Kom maar met een format’, zei stationmanager Theo Witlox. En dat format was er snel. Een programma voor, over en door vrouwen. De titel ‘vrouwen van Hetty’ is bedacht tijdens een nieuwjaarsborrel van RTV Apeldoorn, aan de bar.”

Groot netwerk

Hetty vervolgt: “Op de zaterdag dat we het programma opnemen, heb ik een heel team om me heen: camera’s, regie, geluid, etc. En daarna de montage. Maar de voorbereidingen doe ik helemaal alleen. Het kiezen van de thema’s, het uitnodigen van de gasten en de muzikanten. En inlezen. Allemaal best veel werk, maar oh, zo leuk. En inmiddels heb ik zo’n groot netwerk dat vrouwen mij benaderen omdat ze gast in mijn programma willen zijn. Heel bijzonder! Er zijn zoveel interessante vrouwen met mooie verhalen. Die wil ik laten horen.”

Er staan Hetty nog veel verhalen bij van vrouwen. “Met gynaecoloog Maaike Traas-Hofmans had ik een gesprek over de overgang. Een vriendin van mij als ervaringsdeskundige was mijn tweede gast. Maaike heeft het interview daarna gebruikt om patiënten te informeren. Daar ben ik best trots op.”

“Of cardioloog Angela Maas die in heel Nederland lezingen geeft over het vrouwenhart, en die mijn gast was. De gesprekken over het (over)leven met kanker, over een adoptieverleden met seksueel misbruik en over het leven met een bipolaire stoornis, waren indrukwekkend. Dat doet mij zeker ook wat.”