Stedendriehoek

Vol verwachting kloppen de Zutphense harten…

ZUTPHEN – Op zaterdag 19 november komt Sinterklaas weer naar Zutphen. Om 10.00 uur verwacht hij aan te komen aan de IJsselkade. Als alles goed gaat, tenminste. Maar het afgelopen (meer dan) decennium, in elk geval zolang presentatrice/zangeres Marlies Claasen zich kan herinneren, is dat altijd het geval geweest. “We hebben weleens hoog water gehad, dit jaar is het laag water. Dat levert wellicht wat praktische problemen op, maar het gezelschap stapt op zeker ook zaterdag weer enthousiast de kade op.”

De Goedheiligman en zijn gevolg – in Zutphen uitsluitend bruine Pieten – leggen dus om 10.00 uur aan, maar de inwoners van Zutphen, wier harten al geruime tijd daarvoor vol verwachting kloppen, kunnen zich al vanaf 09.30 uur laven aan vrolijke Sinterklaasliedjes die Marlies met de kinderen (en hun papa’s en mama’s?) zingt.
“Elk jaar gaan een paar Pieten de stoomboot vooruit en komen dus eerder op de kade aan. Zij gaan de kinderen dan alvast vermaken”, glimlacht Marlies. “Maar alleen al de boot in zicht is een groot feest. Je ziet ‘m immers al van heel ver aankomen. En dan de spanning op de gezichtjes van de kinderen, mooi om te zien. Ik stel aan sommige kleintjes ook elk jaar een paar vragen en dan zie je hoe zenuwachtig ze soms zijn.” De organiserende Intochtcommissie Zutphen, onder leiding van voorzitter John Peter Murray, heeft weer een mooi dagboek klaar liggen voor het kinderfeest. “Het is zo leuk om dit te mogen doen elk jaar. We slagen er telkens weer in om er samen een geweldige dag van te maken.”

Nadat de Spaanse delegatie goed en wel in de Hanzestad is gesetteld, trekt het gezelschap bijna een uur door de binnenstad van Zutphen. Rond 11.00 uur worden Sinterklaas en de bruine Pieten bij het Oude Stadhuis aan het ’s-Gravenhof verwelkomd door het college van burgemeester en wethouders, dit jaar voor het eerst én laatst onder leiding van waarnemend burgemeester Carry Abbenhues. En dan volgt een van de jaarlijkse hoogtepunten, vertelt Claasen. “Dan gaat het gezelschap het balkon van het Oude Stadhuis op en zwaait naar het publiek. De Pieten gooien dan pepernoten naar beneden, erg leuk!”

De dag van de intocht wordt muzikaal omlijst door dweilorkest t Spul(t) en de Pietenband. Het draaiboek klopt Zutphen staat verwachtingsvol klaar alleen het weer is jaarlijks een onzekere factor. “We hebben weleens 17 graden gehad het was ook weleens mistig maar in ‘mijn’ jaren heeft het nooit tranen met tuiten geregend” aldus Marlies. “Even afkloppen maar…”