Stedendriehoek

De Overtuin is nu op zijn mooist

WARNSVELD – Zondag 28 april wordt de Overtuin, Molenstraat 6 in Warnsveld, weer opengesteld. De mooi bewaarde landschapstuin uit 1832 herbergt bijzondere oude bomen uit dat jaar. Zoals de monumentale kastanjeboom, momenteel vol met grote witte bloeiende ‘kaarsen’.

Een andere uit 1832 stammende boom is de Sneeuwklokjesboom of Halesia, die eigenlijk meer aan een struik dan aan een boom doet denken. De boom bloeit op dit moment met opvallende, witte, hangende, klokvormige bloemen die lijken op sneeuwklokjes. En tot slot de honingboom, eveneens uit 1832. Zij komt nu als een van de laatste in blad. En dit alles met een kleurrijke ondergrond van duizenden bosanemonen, Blue Bells en lelietjes der Dalen.

Minder oud maar daarom niet minder mooi is de Chinese blauweregen uit 1936. Ze staat uitbundig in bloei en met een ondergrond van anemonen is ze met haar lila trossen een ware blikvanger. Maar ook de imposante zakdoekjesboom – ook bekend onder de naam Vaantjesboom of Davinia involucrata – staat nog van top tot teen in bloei met honderden ‘zakdoekjes’. Daarnaast bloeien de vele Rododendrons en Azalea’s en staat het gras met de vele stinzenplanten weelderig hoog. Kortom, het is een feestje in de tuin!

In de galerie kan men de zeer goed ontvangen expositie De Achterhoek van Bertus Voortman bekijken. Veel bezoekers van de tentoonstelling bleken nog herinneringen te hebben aan het werk van de bekende Zutphenees. Voor zoon Willen Voortman en biograaf Willem Sprengers was het ook regelmatig met belangstellenden een hartelijk weerzien.

Bertus heeft in zijn leven veel geschilderd en het hier tentoongestelde werk met het thema de Achterhoek levert vaak een blik van herkenning op. Gedurende Bertus zijn hele, lange leven zocht hij regelmatig de dorpen en landschappen van De Achterhoek op om daar zijn impressies vast te leggen. De oogst is een zeer gevarieerd oeuvre dat vele honderden werken omvat, dit in verschillende technieken en formaten. Voortman toont zijn zeer herkenbare, maar ook verrassende kijk op onze prachtige landelijke omgeving. Zijn zoon Willem Voortman en zijn biograaf Willem Sprengers zijn tijdens de expositie in de galerie aanwezig.

Tijdens de Opentuindagen wordt er op het sfeervolle terras koffie, thee en taart geserveerd. Galerie en terras zijn altijd vrij toegankelijk. De entree voor de tuin bedraagt €4,-. Geopend van 12.00 tot 17.00 uur. En nieuw: vanaf deze Opentuindag is het voortaan mogelijk om ook met pin te betalen in de Overtuin. Onder begeleiding hebben kinderen tot 16 jaar vrij toegang. Meer informatie via www.deovertuin.nl, warnsveld@deovertuin.nl of 06-26378494.