Sport

Handbalvereniging Achilles in alle opzichten in de lift

APELDOORN – Apeldoornse Handbal Vereniging FilterCare Achilles blijft na het succesvolle vorige seizoen, waarin onder andere Heren 1 promoveerde naar de Eerste Divisie, ook in 2024 successen vieren en flinke stappen vooruit zetten. Met de komst van Laura Gruben haalt de snelgroeiende club de gewenste hoofdtrainer voor Heren 1 binnen. Meer succes: op 13 april werd Dames 1 na een sterk seizoen kampioen en is promotie naar de Eerste Klasse een feit.

Nieuwe ambitieuze hoofdtrainer

Laura Gruben, die het stokje overneemt van Tonio van Rhee, brengt met 24 jaar handbaltrainerschap veel ervaring naar Apeldoorn. Ze was eerder clubtrainster op divisieniveau bij onder meer DSVD in Deurningen en Stevo in Geesteren. Een belangrijk speerpunt en rode draad in haar carriere, zowel zakelijk als in de handbalsport, is talentontwikkeling. Zo is ze actief geweest bij Handbalscholen Twente en Salland, tijdens de Luc Steins Stages en en gaf ze veel clinics. In combinatie met werkervaring als HR-coördinator bij Hodes Huisvesting in Goor, maakt het dat ze een scherp oog heeft voor talent. Als trotse moeder van drie kinderen heeft ze enorm veel zin in de uitdaging om bij Achilles met een fanatieke groep aan de slag te gaan, verjonging door te voeren en talenten verder door te ontwikkelen. “Mijn keuze voor Achilles is een bewuste keuze: de combinatie van saamhorigheid en fanatisme, vanuit de visie van de club ‘Handbal voor iedereen, met en voor elkaar’ is ook mijn lijfspreuk.”

Met het eerste herenteam, dat het als promovendus goed doet met een derde plek in de Eerste Divisie, en meerdere teams in Landelijke Jeugd Divisies, is investeren in zowel breedte als tophandbal en talentontwikkeling noodzakelijk. Voorzitter Tonnie van Rijn: “Met Laura denken wij de ideale trainster in huis te hebben, die met haar ervaring, (sociale) vaardigheden en gedrevenheid vanuit een duidelijk plan onze herenselectie een impuls kan geven naar de volgende fase. Met ruimte voor het individu en oog voor verbetering van talenten. Dit past goed bij de ambities en cultuur van onze warme handbalvereniging.”

Dames kampioen

Lang leek Dames 1 van FilterCare Achilles ongeslagen op het kampioenschap af te stevenen. In de staart van de competitie werden nog punten verspeeld tegen directe concurrenten Schalkhaar en Wesepe. Zo bleef het alsnog spannend tot de laatste wedstrijd: op zaterdag 13 april werd door winst in Broekland het kampioenschap veilig gesteld en directe promotie naar de Eerste Klasse afgedwongen.

Dat ook de dames de weg omhoog hebben ingeslagen, is belangrijk voor de verenging om zo het groeiende aantal jeugdleden de mogelijkheid te kunnen bieden op verschillende niveaus, met handbal voor iedereen, te kunnen laten trainen, spelen en ontwikkelen. Met veel enthousiaste en talentvolle jeugd, in de breedtesport en (jeugd)divisies is landelijke aansluiting gevonden en zijn er gezonde doorgroeimogelijkheden en continuïteit. Dat geeft de vereniging een flinke sportieve boost en helpt bij het aantrekken en behouden van toptalenten en trainers.

Foto’s:

De presentatie van hoofdtrainer Laura Gruben (rechts) door voorzitter Tonnie van Rijn.

Kampioensfoto van Dames 1 FilterCare Achilles. (Foto: Gerard Faber)