Stedendriehoek

Overleden honden leven voort in geschilderd beton

Willem in zijn tuin met een poemabeeld.

Momenteel schildert Willem Wichers vooral beelden van herdershonden.

Warnsvelder Willem Wichers (77) is na zijn pensionering begonnen met het schilderen van betonnen beelden: van (overleden) honden en koikarpers tot boeddha’s en ‘horen, zien en zwijgen’-beelden. Vijf dagen in de week reist hij af naar zijn schilderatelier in Beltrum. Van daaruit bezorgt hij ook wekelijks beelden door heel Nederland.

Aan tafel vertelt Willem dat zijn hobby begon op een lokale rommelmarkt. Zijn dochter vond het zo leuk om hier te staan, dat ze samen steeds vaker op markten te vinden waren. Maar na een tijdje had Willem dit wel gezien en was het ook niet meer nodig voor zijn naamsbekendheid. Via mond-tot-mondreclame kwamen steeds meer mensen met de vraag of hij een beeld voor hen kon schilderen. “Ik ben begonnen met ‘horen, zien en zwijgen’-beeldjes te schilderen”, vertelt de pensionaris. “Maar ook door het schilderen van koikarpers ben ik door heel Nederland en België bekend geworden.”

Tastbare herinnering

Het schilderen van hondenbeelden werd na een tijdje een rode draad door het werk van Willem. Meestal schildert hij honden na die overleden zijn. De eigenaar heeft op deze manier een tastbare herinnering. “Vooral herdershonden krijgen nu veel aandacht. Mensen plaatsen er ook een foto van op Facebook. Ik moet ook zeggen dat het mooie beelden zijn. Maar het wisselt. Ik heb ook een periode gehad dat ik veel Franse bulldogs schilderde.” De pensionaris krijgt ook weleens urnen toegestuurd of de vraag of hondenbeelden uitgehold kunnen worden voor de as. Zijn werk is heel divers en daardoor ook leuk om te doen. “Ik vind ze allemaal fijn om te schilderen. Iedere keer is het weer anders.” Willem legt uit dat hij gemiddeld drie tot vier dagen bezig is met een beeld schilderen. De droogtijd is daarbij gerekend.

Wat hij verdient aan zijn hobby, besteedt de kunstenaar weer aan materialen en reiskosten. Op winst is hij niet uit. “Ik heb een keer een adelaars- en hondenbeeld geschilderd en geschonken aan een verzorgingshuis. Die mensen waren er zo blij mee. Wij hebben het altijd goed gehad en dat willen we ook delen.” Willem krijgt veel positieve reacties op zijn werk. “Dat is geweldig. Ik heb klanten die de tuin vol hebben staan met beelden van mij (soms wel zestig). Ik doe ook veel aan restauratie. Nadat de beelden zoveel jaar buiten staan, is het soms wel tijd voor een onderhoudsbeurt.”

Zwaar werk

Willem is niet iemand die graag stilzit en vindt het dan ook niet erg om meerdere malen per week naar zijn atelier bij de beeldenimporteur te reizen. “Het zijn geweldige mensen. Zij tillen de betonnen beelden ook op de draaischijf, zodat ik ze kan schilderen en zetten ze vervolgens in de auto. Dat is voor mij te zwaar. Het is geweldig hoe ze mij daarmee helpen.”