Stedendriehoek

Informatiebijeenkomst over risico’s houtrook

ZUTPHEN – Op woensdag 14 februari van 19.30 tot 21.30 uur organiseren het Longfonds en de Stichting HoutrookVrij een informatiebijeenkomst over houtrook en gezondheid in wijkcentrum Waterkracht , Ruijs de Beerenbrouckstraat 106. De houtkachel, de terrashaard en de vuurkorf zijn tegenwoordig populair, maar ze zijn niet alleen maar gezellig. Het zijn veelal de mensen met gevoelige luchtwegen, zoals mensen met een longziekte, die als eersten de nadelige effecten ervan ondervinden. Toch is houtrook voor niemand gezond, zoals uit de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken blijkt. Iedereen loopt risico’s, ook de stoker zelf.

Tijdens de bijeenkomst krijgt u voorlichting over wat precies de gezondheidsrisico’s zijn van houtrook en die beperken zich niet alleen tot de longen. Daarnaast krijgt u informatie over wat uzelf kunt doen. Ook krijgt u informatie over welke rol de gemeente speelt als u overlast heeft van houtrook.

Platform Houtrook en Gezondheid
Het Longfonds en de Stichting Houtrookvrij maken deel uit van het Platform Houtrook en Gezondheid dat het Ministerie Infrastructuur & Waterstaat adviseert over deze problematiek. Zowel het Longfonds als de Stichting Houtrookvrij huldigen het standpunt: Kies voor gezond, stook geen hout. In 2018 zal duidelijker worden hoe de rijksoverheid de houtrookproblematiek denkt aan te pakken. Inmiddels experimenteren al enkele gemeenten met voorlichtingscampagnes en luchtmetingen om de overlast van houtrook te beperken.

Verplichte aanmelding
In verband met het maximale aantal zitplaatsen is er een verplichte aanmelding via nicolinemelchior@longfonds.nl  of bel 033-43 41 277 (ma t/m do). Graag in de e-mail vermelden: naam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres. Voor koffie/ thee en informatiemateriaal wordt gezorgd. Zaal open om 19.00 uur. Toegang is gratis.