Stedendriehoek

Weekend rond Joodse huizen

DEVENTER – Aan de vooravond van de 4-mei-herdenking wordt op zaterdag 27 en zondag 28 april in het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3 in Deventer, een Open Joodse Huizen-weekend gehouden. Tijdens dit weekeinde wordt in herinnering gebracht dat Deventer Joodse families in de oorlogsjaren huis, haard en huisraad moesten achterlaten en op transport werden gesteld.

Dit jaar is er speciale aandacht voor de Joodse huizen in het Bergkwartier: de buurt waar onder anderen schrijfster Etty Hillesum en radioverslaggever Han Hollander hebben gewoond.

De 4-mei-herdenking is dit jaar ‘kwetsbaar’ door de oorlogen in Oekraïne en in de Gazastrook. Hoewel het massa’s mensenlevens, gewonden, getraumatiseerden en ontheemden kost, heeft de mensheid het voeren van oorlogen nog niet afgeleerd. Er is een opleving van de vredesbeweging nodig.

Het weekend in het Etty Hillesum Centrum begint op zaterdagavond 27 april met anti-oorlogsliederen van de Joden Bertolt Brecht en Hanns Eisler. Theatermaker Allard van Lenthe vertaalde de gedichten en Hanneke Evink (zang) en Juul Beerda (accordeon) brengen ze in een concert van 50 minuten.

Op zondag 28 april overdag is er in het Etty Hillesum Centrum een film over de onderduik van twee Joodse kinderen en een vertelling door Ilse Roelofsen van het Marga Minco-verhaal Het adres. Dit verhaal gaat over een Joodse vrouw die de oorlog heeft overleefd en op bezoek gaat bij degene die het huisraad van haar moeder in bewaring heeft genomen.

De middag wordt afgesloten met een optreden van het Deventer Klezmerkoor Lechayem.