Stedendriehoek

Illustere familieportretten voor Gemeente

Overdracht van portretjes familie de Bellefroid. (Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau)

ZUTPHEN – In 2014 is, na een heel traject van onderzoek en fondsenwerving, het grafmonument van de familie Bellefroid op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Warnsveldseweg gerestaureerd. Dit project was geheel mogelijk gemaakt door vrijwilligers. De gemeente speelde hierin een coördinerende rol vanuit Monumentenzorg en heeft een bescheiden subsidie gegeven.

 

In opmaat naar het project heeft Arend Jan Reijers, inmiddels voorzitter van de historische vereniging, onderzoek gedaan in onder andere het stadsarchief en heeft hier de bijzondere familiegeschiedenis van deze strijders voor ‘Keizer en Koning’ ontrafeld. Na het onderzoek en de restauratie heeft Reijers samen met een lid van de Oudheidkundige Vereniging in Wehl een nazaat van de familie bezocht. Tijdens dit bezoek heeft hij drie portretjes ontvangen die overgedragen mochten worden aan de Gemeente Zutphen. Reijers overhandigde de drie portretten aan wethouder René Sueters en Tiana Wilhelm, directeur van de Musea Zutphen.

De graven zijn bijna 150 jaar oud. Hier liggen drie broers en drie zussen van de familie Bellefroid. Hun levens spreken erg tot de verbeelding door de roemrijke geschiedenis van de drie mannen. In het militair museum in Soesterberg hangt een aquarel van Willem Constantijn Staring, waarop commandant J.B.B. Bellefroid staat afgebeeld te paard in militair uniform. De drie broers waren allen militairen van hoge rang. J.B.B. Bellefroid is geboren in 1790 en werd in 1840 bevorderd tot commandant. Zijn militaire carrière is het meest opvallend. Hij ging met Napoleon op veldtocht naar Moskou en nam deel aan tien veldslagen. Hij overleefde de terugtocht uit Rusland en de overtocht bij de Berezina. Nadat Napoleon was verslagen, diende hij net als zijn broers voor de Prins van Oranje, de latere koning Willem II. Hij eindigde zijn leven helaas in het krankzinnigengesticht in Zutphen. Van de zussen is minder bekend. Twee van hen woonden aan de Nieuwstad 20 en de broers trokken op latere leeftijd bij hen in. De graven zijn gerestaureerd en liggen er nu in volle glorie bij.

Op het katholieke deel van de in 1829 door J.D. Zocher jr. in Engelse landschapsstijl ontworpen begraafplaats van Zutphen, ligt het familiegraf van ‘de Bellefroid’. Het is op de begraafplaats een opvallend monumentaal graf, dat is afgedekt met gedecoreerde gietijzeren grafplaten. Jarenlang trachtte de heer Derks uit Warnsveld om het grafmonument gerestaureerd te krijgen. Voor het herstel was veel geld nodig en restauratie van het grafmonument kwam niet in aanmerking voor subsidie, omdat het geen beschermd monument is. Samen met een restauratiecommissie heeft Derks een fondswervingsactie op touw gezet. De vele brieven van destijds zijn toen mede ondertekend door voormalig burgemeester Arnold Gerritsen en brachten uiteindelijk voldoende fondsen op. De Stichting Sociaal Fonds St. Walburgis was de belangrijkste ondersteuner van het project en de gemeente droeg ook een klein deel van de kosten.