112

[VIDEO] Een verwoestende brand in Zutphen; oorzaak nog onbekend

Foto: Rens Hulman/LDGFotografie

Foto: Rens Hulman/LDGFotografie

Foto: Rens Hulman/LDGFotografie

Foto: Rens Hulman/LDGFotografie

Foto: Rens Hulman/LDGFotografie

Foto: Rens Hulman/LDGFotografie

Zaterdagavond woedde er een zeer grote brand in een bedrijfspand aan de Brinkhorst in Zutphen. Bij de brand kwam veel rook vrij wat trok over de penitentiaire inrichting. De brand was uren na het uitbreken pas onder controle. Het pand is volledig in vlammen opgegaan. 

Eerst terug naar zaterdagavond; de brandweer kreeg een melding binnen dat er rookontwikkeling uit het pand kwam. De brandweer rukte met groot materieel uit omdat al vrij snel duidelijk werd dat het ging om een serieuze brand. Bij aankomst van de eerste bluswagen, stond het bedrijfspand al vol met rook en kwam er behoorlijke rookontwikkeling uit het pand.

Na enige tijd sloegen de vlammen, aan de zijkant van het pand eruit. De brandweer zette alles op alles maar desondanks sloegen de vlammen snel om zich heen en stond binnen de kortste keren het gehele pand in vlammen. De brandweer zette 4 blusvoertuigen en twee hoogwerkers in. Ook was er ondersteunend materieel ter plaatse, denk hierbij aan waterwagens.

De rookontwikkeling die vrij kwam bij de brand was hevig. De rook trok precies over de penitentiaire inrichting. Er werd om die redenen (GRIP1) gemaakt. Dit zodat de hulpdiensten gemakkelijker onderling konden afstemmen. Er werd besloten om de ventilatie bij de penitentiaire inrichting uit te zetten.

De brandweerlieden, ruim 70 stuks, deden er alles aan om het vuur zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Toen het vuur onder controle was, kon worden begonnen met nablussen. Dit nam nog geruime tijd in beslag. Ook zondag en maandag keerde de brandweer terug naar het verwoeste pand om na te blussen.

De vraag is; Wat is de oorzaak van de brand. De politie en brandweer doen hier onderzoek naar. Brandstichting wordt namelijk niet uitgesloten. De politie doet onder andere buurtonderzoek en bekijkt de camerabeelden van omliggende panden.