Zorg

Vrijwilligerswerk bij Siza nog eenvoudiger

Vrijwilligerswerk is dankbaar werk. Het kan zowel de vrijwilliger als degene die hulp ontvangt veel brengen. Maar niet iedereen kan op een vast tijdstip naar een vast adres om vrijwilligerswerk te doen. Om daarop in te spelen, biedt Siza de mogelijkheid om ook eenmalig de handen uit de mouwen te steken.

Jessy Vogt van Siza Vrijwilligers: “We proberen zo flexibel mogelijk te zijn. We hebben onlangs onze nieuwe website gelanceerd: www.sizavrijwilligers.nl. Daarop vinden geïnteresseerden drie tegels. We zoeken maatjes die één op één activiteiten willen doen met cliënten, zoals samen sporten. Daarnaast zoeken we vrijwilligers die op locaties willen meehelpen met bijvoorbeeld samen boodschappen doen, wandelen met bewoners, samen een filmpje kijken, mee naar de soos-avond enzovoorts. Maar we kunnen ons voorstellen dat het ook leuk is om wel te kunnen helpen, maar je nergens op vast te leggen. Dan kun je terecht bij de eenmalige vragen. Wie weet kun je een keer helpen om pannenkoeken te bakken, een tuin op te knappen of noem het maar op.”

‘Ze halen er echt wat uit’

Vóór corona had een jongerenwoning op ’s Koonings Jaght een vaste ondersteuner. “Op onze locatie wonen kinderen met een verstandelijke beperking. De extra handjes van vrijwilligers zijn hartstikke welkom”, vertelt begeleider Dorien. “Als begeleiders hebben wij de focus op de hele groep. Voor een vrijwilliger is het makkelijker om met één of twee kinderen iets leuks te doen. Je merkt dat ze een band opbouwen; toen onze vrijwilliger vanwege de coronamaatregelen niet meer kwam, vroegen de kinderen regelmatig wanneer ze haar weer zouden zien. Ze halen er echt wat uit. Ook voor ons is het fijn: terwijl de ondersteuner kookt, kunnen wij de administratie wegwerken.”

Dankzij vrijwilligers was het ook mogelijk een complete speelkamer in te richten voor de kinderen. Dorien: “Wij konden af en toe eens een half uurtje aan de speelkamer werken, maar dat schoot niet op. Vier mensen van Alliander zijn een dagje langsgekomen en hebben de hele kamer opgeknapt en ingericht. Geweldig! De kinderen hebben nu een plek om te spelen, te relaxen en even te ontsnappen aan de drukte. Ook een eenmalige vrijwilligersactie is enorm waardevol”, aldus Dorien.

Beste match

Het aangaan van vrijwilligerswerk is dankzij de nieuwe website een stuk makkelijker. Jessy: “Je maakt een profiel aan en geeft aan in wat voor vrijwilligerswerk je geïnteresseerd bent. Of je incidenteel of regelmatig wilt helpen, en of je bijvoorbeeld graag wilt wandelen, koken, of organiseren. Wanneer er een vacature is die past bij jouw voorkeuren, krijg je een melding. Zo maken we de beste match.”

Uiteraard worden de coronamaatregelen in acht genomen bij vrijwilligerswerk. Zie de website www.sizavrijwilligers.nl. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Siza Vrijwilligers via e-mail vrijwilligeinzet@siza.nl of telefoonnummer 088-3779171.