Zorg

Docu ‘Moordtieten’ van YouTuber Dionne Slagter maakt veel los

Foto: Shutterstock

Begin juni bracht YouTuber, zangeres en actrice Dionne Slagter (ook wel bekend als Onnedi) haar eerste documentaire ‘Moordtieten’ uit. In deze documentaire gaat zij op onderzoek uit naar siliconen-borstimplantaten en doet zij een schokkende onthulling over haar eigen borstprotheses. Dit vergroot de zorgen ook bij andere Nederlanders met borstimplantaten. Het aantal mensen dat zich laat onderzoeken stijgt enorm, ook in de stedendriehoek.

De reden voor Dionne om acht jaar geleden haar borsten te laten vergroten was om een nare periode van pesterijen en anorexia achter haar te laten. ‘Ik was het meisje met de twee ruggen’, vertelt de YouTuber in haar documentaire. Om zelfvertrouwen te krijgen besloot zij haar borsten te vergroten. De plastische chirurg legde haar uit dat de siliconen-implantaten volledig veilig waren, maar niets blijkt minder waar. Naar een haaronderzoek, waarin er gekeken wordt naar de hoeveelheid platinum in het hoofdhaar (een maatstaf voor siliconenlekkage), blijkt dat haar protheses lekken en zweten. Dit kan gezondheidsklachten opleveren, die Dionne ook merkt. Al een langere tijd heeft zij vage klachten, zoals vermoeidheid en concentratieverlies. De YouTuber weet dat ze van haar huidige implantaten af moet, maar is mentaal nog niet klaar om terug te gaan naar haar eigen borsten. Ze besluit voor een alternatief: siliconen-borstprotheses met zoutwatervulling. Als de implantaat lekt, dan wordt het zoutwater opgenomen in het lichaam.

Stijging ziekenhuisbezoeken

Een week na het verschijnen van de documentaire kopt onder andere de Telegraaf, Nu.nl en AD dat er een ‘forse stijging ziekenhuisbezoeken na uitzending docu Moordtieten’ is. En ja, ook bij Gelre Ziekenhuizen. “Wij zien bij iedere documentaire of aandacht voor siliconen de toestroom toenemen van vrouwen die zich zorgen maken en dit onderzocht willen hebben”, vertelt een woordvoerder. Op vervolgvragen wordt niet ingegaan. Hiervoor wordt doorverwezen naar de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Geen verhoogd risico op kanker

De gezondheidsklachten die vrouwen ervaren met lekkende en zwetende borstimplantaten zijn uiteenlopend. Onderzoek toont in ieder geval tot nu toe aan dat er geen verhoogd risico op borstkanker is. Wel hebben vrouwen met borstimplantaten een grotere kans op ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, volgens Nederlands onderzoek. Een Deense studie kon dit niet bevestigen. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn de risico’s acceptabel, hoewel borstimplantaten altijd risico’s kunnen hebben.

Neem bij twijfel altijd contact op met een deskundige.