Sport

Oranje volleyballers laten de temperaturen stijgen

APELDOORN – Het Apeldoornse publiek mocht zich afgelopen weekend vergapen aan het beste van volleyballend Nederland. Drie dagen achtereen lieten de Oranjeteams de temperatuur in Omnisport tot grote hoogten stijgen. Met de kwalificatie van het Nederlands mannenteam voor het wereldkampioenschap in 2018 als spetterende apotheose.

De Lange Mannen van bondscoach Gido Vermeulen maakten het zichzelf wel moeilijk in Dynamo’s topsporthal. Zowel Oostenrijk (zaterdag) als Slowakije (zondag) lieten Oranje flink zweten. Op de warmste dagen die 2017 tot dusverre kende, had Nederland twee keer vijf sets nodig om de hardnekkige tegenstand het hoofd te bieden. Door de afsluitende zege doet de nationale ploeg voor het eerst sinds zestien jaar weer mee aan een WK-eindronde.

Vrijdagavond kreeg Apeldoorn alvast een voorproefje van wat het kan verwachten wanneer van 7 tot en met 9 juli het World Grand Prix-circus neerstrijkt in Omnisport. De huisdeejay probeerde de toeschouwers in de juiste stemming te brengen met schijtlollige opmerkingen. De grapjas deelde mee dat de Italiaanse midspeelster Raphaela Folie twee zussen heeft. Genaamd Plastic en Aluminium… Wat ’s lands beste volleybalsters lieten zien, was gelukkig van een minder bedenkelijk niveau. Bij het debuut van de nieuwe bondscoach Jamie Morrison zette Oranje het altijd lastige Italië met 3-1 betrekkelijk eenvoudig opzij. Voormalig Alterno-kanon Celeste Plak scoorde het laatste punt. (RK)