Sport

Jeugd mag weer trainen

ZUTPHEN – Sinds het uitbreken van het coronavirus was sporten in groepsverband niet meer toegestaan, maar sinds vandaag mag de jeugd zich weer uitleven op het sportveld. Onder voorwaarden, dat wel. Sporttrainingen mogen weer worden hervat, wedstrijden zijn nog steeds niet toegestaan. Hanzesport in Zutphen is er klaar voor. De jeugdtrainingen gaan weer van start.

“Na het groene licht voor de jeugd om het sporten weer op te starten hebben wij een nieuwsbrief opgesteld waarin wij een en ander toelichten”, vertelt Jan Jansen namens de sportclub. “Want er kan weer getraind worden door de jeugd, maar de groep 18+ zal nog geduld moeten hebben. Daarbij moeten we voor de jeugd zeker een aantal dingen aanpassen. Ons bestuur heeft afgelopen dagen dan ook gesprekken gevoerd met de trainers over hoe en wanneer we de trainingen van de pupillen en junioren kunnen starten.”

Drukte op de atletiekbaan voorkomen
In de periode tot 20 mei mogen jongeren tot 12 jaar trainen op het sportveld of op de baan. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar ook, maar met inachtneming van de 1.5 meter maatregel. Dit vraagt de nodige voorbereiding van sportclubs. “De richtlijnen die we moeten volgen worden opgesteld door de Atletiekunie en die moeten ook nog getoetst worden door de gemeente. Deze is weer afhankelijk van de input van de veiligheidsregio (in ons geval regio Apeldoorn). Is dit allemaal in orde, dan kunnen de trainingen daadwerkelijk weer starten. In de week vóór 20 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna eventueel mogelijk is. Dan kunnen wij vervolgens ons plan verder trekken en eventueel beoordelen hoe we verder gaan met het verzorgen van de trainingen.”

Contributie in coronatijd
Meebewegen met de veranderende maatschappij is op dit moment het enige mogelijke om te doen. Maar de vaste lasten van organisaties en ondernemers lopen door, ook voor sportclubs en verenigingen. Hanzesport heeft besloten om de contributie voor de leden aan te passen. “Ruwweg 70% van de reguliere uitgaven betreft vaste kosten zoals gebruik van het trainingscomplex en clubhuis. 30% van de uitgaven is variabel en betreft met name trainingskosten. Het lijkt het bestuur dan ook redelijk om over het 2e kwartaal het contributietarief aan te passen naar 70% van het reguliere tarief. Hiermee worden dan de vaste kosten gedekt.”

Mooie sportieve initiatieven
Sporters moeten al geruime hun vaste trainingsavond(en) missen en nog steeds is het voor volwassenen niet toegestaan in groepsverband te trainen. Maar bij de meeste sportclubs zorgt dit voor creatieve initiatieven. Bij Hanzesport werd, naast het delen van wekelijkse trainingsschema’s, door Wim Veldhuis een oriëntatieloop door Zutphen bedacht. Op een plattegrond, zonder straatnamen, stonden 10 punten. De bedoeling was dat je zelf een route bepaalde tussen deze punten. De leden van de wandelgroep krijgen maandelijks een update in hun mailbox voor de wandeltechniek. “Daarnaast ontvangen de wandelaars iedere week een route, van 5 tot 13 km via de mail. Soms alleen een route ingetekend op een stafkaart en een andere keer zit er een beschrijving bij. Ook tips om thuis te sporten worden gedeeld. Zo wordt iedereen gestimuleerd in beweging te blijven, alleen buiten of thuis. We moeten nog even geduld hebben, maar op deze manier blijven we ook nu met elkaar verbonden.”

Foto: Hanzesport