Stedendriehoek

Een concert voor vroege vogels

Waar komt onze wereldwijde fascinatie voor vogels toch vandaan? Bij mij moet het zijn ontstaan vanaf het eerste moment dat ik in mijn prilste jeugd een vogel hoorde zingen en zag dat dit wezen de aarde achter zich kon laten om op eigen kracht door de lucht te glijden.

Waar ook ter wereld leven mensen en vogels samen. En naar mijn idee roepen vogels alleen maar positieve gevoelens bij ons op. De meesten zijn net als wij overdag actief en ze trekken onze aandacht door hun vorm, kleur, gedrag en misschien wel het meest door hun vaak prachtige gezang.  Want terwijl de mannetjes zich in alle toonaarden uitsloven voor de vrouwtjes, komen hun klanken bij ons binnen om vervolgens te worden doorgestuurd naar de gehoorschors in de temporale kwab en worden wij blij.

In het voorjaar van 2010 kampte ik met een fikse hernia waarbij ik vaak, na weer een slapeloze nacht, in de hele vroege ochtend besloot om beneden in een hoge woonkamerstoel het licht en de eerste vogelgeluiden af te wachten.

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe broeden 75 vogelsoorten, daarvan leven er zo’n 40 soorten rond mijn huis. Niet iedere vogel zingt het hoogste lied en niet iedere soort is in de vroege morgen actief, maar de vogelconcerten in onze loofbossen behoren tot de meest spectaculaire op onze planeet.

Ochtenden achtereen was ik toehoorder van dit concert en bij het aanzwellen van het vogelgezang nam mijn rugpijn snel af. Het was op één van die ochtenden dat ik op het idee kwam een samenspel te arrangeren tussen de gevleugelde zangers en een muziekensemble. Geen eenvoudige opgave, leek mij, want welke zichzelf respecterende muzikant is zo gek om al rond zes uur in de ochtend een gevoelige snaar te raken?

Maar ik heb ze tot nog toe steeds gevonden. Enthousiaste en getalenteerde musici die het leuk vinden om in de vroege ochtend samen met onze vogels op te treden, en sinds 2011 is het Vroege Vogel Concert dan ook een begrip bij muziek- en natuurliefhebbers. Daarom zijn de fundamenten van het Groot Museum aan de rand van het het Pampelse Zand ook dit jaar weer het decor van een uniek openluchtconcert. Ditmaal uitgevoerd door mezzosopraan Mylou Mazali, sopraan Iris de Koomen en pianist Kimball Huijgens. Wie interesse heeft voor dit bijzondere optreden te midden van een prachtig Hoge Veluwe landschap, kan zijn kaartje kopen via de website van het Park: www.hogeveluwe.nl. Op zondag 27 mei gaat om 17.30 uur de openlucht concertzaal open. 

Door boswachter Henk Ruseler