Stedendriehoek

‘Eco Tribe waardevolle broedplaats voor duurzame initiatieven’

Angelique van Til (42) vertelde vrijdag tijdens het Cleantech Tomorrow event over haar zoektocht naar een duurzaam leven. Twaalf jaar geleden ontmoette ze de mensen van de Eco Tribe in Teuge, door wie ze heel erg werd geïnspireerd.

“De Eco Tribe is voor mij een waardevolle broedplaats voor duurzame initiatieven. Een voorbeeld voor mensen die zelf in actie willen komen.” Angelique startte zelf met groene (educatie)projecten. Onder andere het project Building Paradise, waarbij ze schoolpleinen in Deventer groen maakte. Hierdoor kwam ze bij de zogenoemde Duurzame 100 van de stedendriehoek: een stimulans voor iedereen die actief is op het terrein van natuurbehoud en het verduurzamen van de economie. Ze was  een burger in actie voor duurzame verandering. In de toekomst zou ze graag in een off grid tiny house’ willen gaan wonen. Ze merkte dat dit een droom is van velen. Zou dit een mogelijkheid kunnen worden in Voorst?

“Al op negenjarige leeftijd was ik dierenrechtenactiviste en overal tegen. Later als docente biologie leerde ik om misstanden juist positief te benaderen” vertelt Angelique die ook inmiddels alweer twaalf jaar in een Volkswagenbusje woont. “De bus is al eigenlijk een tiny house. Ik houd van tuinieren en bezit inmiddels een voedselbos. Overal waar ik kom heb ik bijzondere fruitbomen zoals Moerbeien en roomappels mijn eigen ‘Freak kabinet’. Veel mensen vinden mij wel wat apart dat geef ik eerlijk toe.”

Maar: ze beschouwt zichzelf niet als uniek in haar opvattingen. “Ik wist al op jeugdige leeftijd dat ik anders wilde leven. Ik denk dat velen dat diep in hun hart ook wel willen maar we leven helaas in een wereld waarin kleinschalige vernieuwende  burgerinitiatieven niet worden gekoesterd. Neem het onafgebouwde earthship op de oude ijsbaan in Deventer. Wordt er een vernieuwend initiatief neergezet vindt Ambtenaar A het prima maar vervolgens komt Ambtenaar B het plan dwarsbomen omdat er geen vergunning voor is afgegeven. En zo zijn er meer gevallen bekend. Pionierende burgerinitiatieven zijn vaak moeilijk door de regelgeving.”

De ecologische leefgemeenschap Eco Tribe werd in 2001 opgestart door Rienk Noorman en gelijkgestemden. Toen Noorman en consorten aankwamen in Teuge was het terrein van 3.5 hectare enorm vervallen. “Er stonden bunkers en wat andere bebouwing maar het was overduidelijk dat hier al jaren niemand meer kwam.” De groep kraakte de panden en zette er Eco Tribe op. “We creëerden een biologische tuin en nadien kwamen ook de eerste zonnepanelen. Behoorlijk revolutionair voor die tijd” blikt Noorman terug. “Zo is er de afgelopen jaren van alles gebeurd binnen de gemeenschap. Altijd blijven we veranderen en bewuste keuzes maken. Je kunt wel gaan klagen dat dingen niet gaan zoals je zou willen maar wij pakken de handschoen op en komen zelf in actie.”

Angelique: “De Eco Tribe voorziet in een maatschappelijke behoefte aan duurzame verandering. Daar maak ik graag deel van uit. Ik ben nu in de Cleantech regio op zoek naar een stuk land met een woon- en agrarische bestemming om me te vestigen. Nu zou ik graag gaan wonen in een tiny house in een voedselbos. Het liefst in de gemeente Voorst maar ook Apeldoorn is prima voor mij. Maar dit project is weer pionieren dus ik ben benieuwd of ik dit voor elkaar ga krijgen. Daarom tot slot nog even een oproepje van mijn kant: Wie een plekje weet voor een voedselbos en/of tiny house mag mij mailen via angeliquevantil@yahoo.com”