112

Zoektocht naar verloren telefoon op A1 wordt vrouw fataal

De snelweg A1 tussen Hengelo en Apeldoorn is ter hoogte van Bathmen volledig afgesloten vanwege een ernstig ongeluk. Een voetganger is geschept door meerdere auto’s nadat ze op de snelweg op zoek was naar een telefoon. De voetganger overleed ter plekke aan haar verwondingen.
De hulpdiensten kregen rond zaterdagavond 23.40 uur een melding binnen van een heftig ongeluk. Volgens omstanders zou een auto op de vluchtstrook zijn gestopt waarna iemand is uitgestapt. De voetganger is vervolgens door een naderende auto geschept en door meerdere voertuigen overreden. Het slachtoffer is ter plekke overleden aan haar verwondingen.  De snelweg A1 werd na het ongeval volledig afgesloten in de richting van Apeldoorn. Verkeer werd bij afrit Lochem/Holten van de snelweg geleid. Ingesloten verkeer is na enige tijd door de politie teruggeleid naar de vorige afrit.

Volgens de Officier van Dienst van de politie zaten in de Audi (met Pools kenteken) 3 personen. Op enig moment is een mobiele telefoon vanuit de auto op de snelweg beland. Hoe dit precies is gebeurd wordt onderzocht. Daarop heeft de bestuurder de auto stilgezet op de vluchtstrook en is een vrouwelijke passagier teruggelopen en de rijbaan op gegaan om de telefoon te zoeken. Hier is de vrouw vervolgens meerdere malen aangereden, diverse automobilisten konden haar met 130 niet ontwijken en ze was op slag dood. Het gaat om een jonge vrouw met niet-Nederlandse nationaliteit.

Meerdere auto’s, 8 tot 10, hebben het slachtoffer geraakt. Het ging mis rond 23:40 uur toen er nog relatief veel verkeer was. Tientallen automobilisten strandden achter het incident en zijn getuige geweest van de situatie. Het lichaam lag lange tijd zichtbaar midden op de snelweg. De politie heeft voor alle betrokkenen grootschalig slachtofferhulp ingezet en de OVD roept iedereen op die getuige is geweest om hier contact mee op te nemen als er behoefte is over dit heftige incident te praten.

De inzittenden van de 8 tot 10 auto’s die de vrouw daadwerkelijk hebben aangereden zijn allemaal naar het politiebureau gebracht om daar op te worden gevangen. Ook de andere 2 inzittenden uit de Poolse auto zijn overgebracht naar het bureau. De Verkeers Ongevallen Analyse van de politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan. De brandweer is opgeroepen om de auto’s die nog rijbaar waren schoon te spuiten, waarna betrokkenen die op het politiebureau waren opgevangen weer terug zijn gebracht naar de A1 om hun weg te kunnen vervolgen. De snelweg is de hele nacht afgesloten geweest en momenteel nog steeds afgesloten voor onderzoek, bergingswerkzaamheden en schoonmaakwerkzaamheden. Naar verwachting gaat dit nog tot in de loop van de ochtend duren. Er zijn door Rijkswaterstaat tijdelijke lantaarnpalen geplaatst zodat de politie makkelijker het werk kan verrichten. Verkeer wordt lokaal omgeleid.