Stedendriehoek

Yentl en Alba voorleeskampioenen van Deventer Voorleeswedstrijd

Juryberaad voorleeswedstrijd Deventer

DEVENTER – Yentl Pattynama van De Vijf-er en Alba Matas van L’Ambiente hebben zaterdag 13 februari  de Deventer voorronden van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Twee keer was de Annie M.G. Schmidtzaal in de Bibliotheek Centrum afgeladen vol met voorlezers en hun fans, familie, vrienden en hun leerkracht. Geboeid luisterden ze naar de fragmenten uit heel verschillende boeken. In totaal deden 25 kinderen mee uit diverse groepen 7/8 . In de klas hadden zij al de wedstrijd gewonnen en nu konden ze zich meten met de besten van de andere scholen.

 

Gezeten in een grote voorleesstoel lazen kinderen voor uit de meest uiteenlopende boeken.  Nieuwe boeken zoals Arjen Robben en de finale van de Champions league, maar ook echte oudjes zoals Dik Trom en Blauwe Plekken. Door de jaren heen zijn de boeken van Roald Dahl en Jacques Vriens enorm populair bij de voorlezers. Zo ook dit jaar in Deventer. Yentl koos voor Dahls Sjakie en de Chocoladefabriek en Alba las voor uit de klassieker van Vriens, Achtste groepers huilen niet.

 

Terwijl het publiek bezig gehouden werd met het moordmysterie van Lars Henning en Hennie Fiet trok de jury zich terug om zich te zetten aan hun moeilijke taak om de winnaars te kiezen. Uiteindelijk kwamen juryleden  Carlo Verhaar (fractievoorzitter Groen Links Deventer), Marijke Blok (programmaleider bij de Leeuwenkuil) en voorzitter Alice van Diepen (directeur Bibliotheek Deventer) er samen uit en keerden met de rapporten terug naar de zaal.

Yentl winnaar voorleeswedstrijd Deventer

Alba winnaar voorleeswedstrijd Deventer

Alle kinderen kregen commentaar mee op hun sterke punten. De één las met nadruk, de ander keek goed de zaal in en weer een kreeg complimenten voor een duidelijke inleiding of een gewaagde, moeilijke keuze. Wat beide winnaars volgens de jury gemeen hadden is dat ze op de juiste momenten rust in hun verhaal brachten. De pauzes waren perfect getimed zodat de zaal muisstil was en meegenomen werd in het spannende verhaal van Sjakie en het ontroerende lot van de aan leukemie lijdende Akkie. De jury heeft hoge verwachtingen van beide meiden tijdens de regionale voorrondes. Op 9 maart mogen Yentl en Alba Deventer vertegenwoordigen in het Holstohus in Olst.