Stedendriehoek

Water drinken wordt weer gewoon op de basisschool

Burgemeester Jos Penninx start de DrinkWater-campagne bij basisschool De Wingerd in Twello

VOORST – Vorige week is de DrinkWater-campagne van start gegaan bij basisscholen in de gemeente Voorst, en wel De Hietweide en De Wingerd in Twello, De Hagewinde in Wilp en De Kopermolen in Klarenbeek. Het doel van de campagne, die tot het einde van dit schooljaar duurt, is het drinken van water op scholen gemakkelijk te maken.

 

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van zoete drankjes één van de oorzaken is van overgewicht en obesitas. Veel kinderen drinken tijdens het 10-uurtje en het overblijven zoete drankjes die ze meekrijgen in een drinkbeker of een drinkpakje. In de gemeente Voorst drinkt 22% van de 0- tot 4-jarigen meer dan twee zoete drankjes per dag, en bij de 4- tot 12-jarigen is dit 38%. Van de deelnemende scholen hebben 448 kinderen het aantal suikerklontjes van hun drankjes geturfd op werkbladen. Het resultaat hiervan is 6.570 suikerklontjes of 26 kilopakken suiker. Burgemeester Jos Penninx en wethouders Harjo Pinkster en Wim Vrijhoef hebben de deelnemende scholen bezocht en de scholen het overeenkomstig aantal suikerklontjes overhandigd. De kinderen waren duidelijk onder de indruk van de grote hoeveelheid suiker in hun drankjes van één week.

 

JOGG-aanpak
Het stimuleren van kinderen om meer water in plaats van gezoete dranken te drinken, is één van de speerpunten van de JOGG-aanpak. Water drinken wordt weer gewoon met het aanbieden van water door middel van een watertappunt in of buiten de school, een eigen bidon, of door kannen met water op tafel tijdens de pauzemomenten. De komende weken gaan de deelnemende scholen aan de slag met het thema DrinkWater aan de hand van een menukaart met tips voor workshops, ouderavonden, lessen en het schoolbeleid. Scholen die interesse hebben in de DrinkWater-campagne kunnen informatie opvragen bij de JOGG-regisseur van de gemeente Voorst, Marije Woertman, door een e-mail naar m.woertman@voorst.nl te sturen.