Stedendriehoek

Uit het leven van een dierenarts

TERWOLDE – ‘25 & 1 verhalen van de dierenarts’ is het fonkelnieuwe boek van dierenarts Maurits Bosgoed. In het boek zijn 26 korte verhalen te lezen uit het leven van een dierenarts. Uit zijn leven gegrepen dus.

We schoven aan bij de dierenarts, die werkzaam is bij DAP Vaassen. “Ik schrijf vaker korte verhalen. Over hoe mijn dag of nacht als dierenarts verliep of een bijzonder verhaal met een dier. Op verjaardagen vragen mensen vaak naar leuke anekdotes uit de praktijk of van het dierenartsbestaan. Ik dacht: ik ga ze bundelen.”
Dat werden uiteindelijk 25 & 1 verhalen van een dierenarts. Is het een leerzaam boek?
“Jazeker. Het is geen biologieboek, maar er staan veel weetjes over dieren in. Als dierenarts kom je op de gekste plekken en bij de meest bijzondere dieren en mensen. Dieren staan natuurlijk heel dicht bij de natuur, dat vergeten we soms. Een papegaai in een piepkleine kooi is geen goed idee. Dieren willen graag de ruimte en gezelschap van soortgenoten.”

Hard leren
Je bent alweer twaalf jaar gepassioneerd dierenarts. Wist je van jongs af aan dat je dit wilde worden? Hij knikt: “Ja, eigenlijk wel. Als jongetje zei ik al dat ik later met dieren wilde werken. Gedurende mijn tienerjaren drukte ik dat gevoel naar achteren en heb ik een andere studie gevolgd. Tot het moment dat ik met vrienden in de tuin zat. We spraken over wat we zouden doen als we alles over zouden mochten doen. Ik antwoordde meteen: ‘Dan zou ik dierenarts zijn geworden’. Vrienden keken me aan en zeiden: ‘Waarom doe je dat dan niet?’ En zo geschiedde. Mijn ouders waren vanaf moment één duidelijk: zij steunden me voor de volle 100%. Ik maakte mijn huidige opleiding af, deed er extra exacte vakken bij en werd ingeloot voor de studie. Hard leren, maar ik was zo gedreven dat ik er redelijk fluitend doorheen fietste. Ik wist: dit wil ik.”

Wat is het mooist aan je beroep? “De diversiteit. Veel dierenartsen specialiseren zich op één diersoort, bijvoorbeeld paarden of koeien. Ik vind allround zijn en blijven belangrijk. Daarbij vind ik alle dieren bijzonder. De nachtdiensten zijn natuurlijk soms vervelend doordat je uit bed moet, maar het heeft wel iets. Dat je helemaal alleen in de nacht in de auto naar een ziek dier rijdt. Beetje romantisch wel. En mensen zijn dan blij dat je er bent.”

Omgeving bepalend
Wat is je grootste les voor mensen met dieren? “Zonder belerend te klinken, want dat is de bedoeling niet: de natuur regelt heel veel zelf. Bij een vis die ziek is: controleer het water. Vaak is de omgeving heel bepalend. Dieren horen in een kudde en kunnen zichzelf vaak heel goed redden. Paarden met problemen? Bewegen! Doen ze in de natuur ook. Nu staan ze hele dagen op stal, eigenlijk tegen hun natuur in. Niet fout hoor! Maar zulke dingen dus.”

Het boek 25 & 1 verhalen van de dierenarts is geschreven door Maurits Bosgoed. De tekeningen zijn van de hand van Menno Jong. Het boek is geschikt voor de leeftijd van 10 tot 100 jaar en kost €10,-. De verhalenbundel is onder andere verkrijgbaar bij DAP Vaassen, Primera Oonk in Twello, Bosgoed diervoeders in Wilp-Achterhoek, Welkoop Vaassen en Fiets in Wenum-Wiesel.