Stedendriehoek

Toeristen houden van Deventer mentaliteit en historische stad

Het is hartje zomer en Deventer bruist van het leven. Niet alleen de inwoners genieten elke dag van hun stad, ook toeristen schatten deze parel aan de IJssel op waarde.

Jeroen, Inge en Willie-Jan zijn met een grote groep vrienden in de stad om de verjaardag van een kameraad te vieren. De party is op zaterdag maar het drietal is al vooruit gereisd om een paar extra dagen in de stad door te kunnen brengen. Vanaf camping de Worp steken ze met het pontje over. Jeroen:‶We zijn al vaker geweest. De oude binnenstad vind ik prachtig. Vandaag gaan we met een bootje dat we speciaal hebben geregeld over de IJssel varen en daarna laten we ons in het historische centrum rondleiden door een stadsgids.”
Ook Willie-Jan heeft Deventer al eerder bezocht. “Wat ik leuk vind zijn de kleine winkeltjes en de authentieke sfeer die er heerst. Daarbij zijn de inwoners gemoedelijk. Ik ben fotograaf en geniet ervan om shoots te maken, het liefst zonder mensen.”

‘Het voelt heel goed om hier te zijn’

Stadshuis
Jeroen looft de rijke historie van de stad en de wijze waarop zaken zijn geregeld voor toeristen. “Het parkeren is ideaal. Voor een paar euro kan je de auto op de Worp kwijt en steek je over met het pontje. Dat is in den Bosch wel anders! Daar is wel een transferium maar voor je in de stad bent, ben je zo een kwartier verder. Wat ons trouwens wel verbaasd heeft,  is het nieuwe stadhuis. Toegegeven, het is een prachtig en kunstzinnig ontwerp maar toch valt het een beetje uit de toon.” Willie-Jan valt hem bij. “Ik vind het niet bij de mooie binnenstad passen.”

Deventer nummer 1
Hans en Kelly staan op het punt om Deventer te verlaten. “We hebben hier een dag en nacht doorgebracht in een hotel op het Grote Kerkhof”, vertelt Hans die al eerder binnen de stadsmuren vertoefde. “Ik vind het een gezellige, karakteristieke en mooi gelegen stad. Kelly heeft iets met steden en Haarlem stond altijd op de eerste plek…tot we hier kwamen.”
Kelly reageert enthousiast. “We komen hier zeker terug. Wat mij vooral aantrekt is de kleine kern naast de grote winkelketens en de concept stores en tweedehands winkeltjes. De smalle straatjes ogen ook gezellig. Maar ik weet niet hoe het eruit ziet als het regent”, voegt ze er relativerend aan toe. Beide bezoekers uit den Bosch geven aan dat ze erg genoten hebben van de stadswandeling in het Bergkwartier de avond ervoor. “Heel romantisch, echt de moeite waard. Het volk dat hier loopt vind ik ook heel prettig. Beetje kunstzinnige mensen, geen grote bekken. Het voelt heel goed om hier te zijn.”

Bevrijder
Langs het water zit John in de vroege ochtend op het terras te genieten van zijn koffie. “Ik kom uit Birmingham en ben hier ‘on vacation’. Ik ga langs de plaatsen waar mijn opa ook is geweest. Hij was één van de bevrijders. Ik ben al in Arnhem geweest en nu dus hier. Veel van de oude gebouwen die er toen waren, staan nu nog. Ik vind de mensen erg behulpzaam en vriendelijk. Geen gehaast, geen gedoe. Wat mij ook boeit,  zijn de vele kleine achteraf straatjes waar van allerlei oude spulletjes te koop zijn. En natuurlijk de situering van de stad aan de rivier. Daarom ziet ik hier nu lekker te genieten van de boten die voorbij komen.”