Stedendriehoek

Stadsarchief Deventer toont oude foto’s Go Ahead

DEVENTER – Sinds 1 februari van dit jaar heeft Stadsarchief Deventer een nieuwe website. De eerste nieuwe collectie beeldmateriaal die op deze website online gezet wordt, is die van fotograaf D.W. (Dirk Willem) Nijland. Nijland (1911-1988) was circa dertig jaar lang persfotograaf bij het Deventer Dagblad, tot hij in 1976 met pensioen ging. Stadsarchief Deventer selecteerde ruim 550 voetbalfoto’s die Nijland in de jaren ‘60 maakte bij Go Ahead en zet deze nu online.

 

Theo de Kreek, vrijwilliger bij Stadsarchief Deventer, heeft afgelopen jaar de 550 geselecteerde negatieven beschreven. Theo riep daarbij de hulp in van Deventer  oud-voetballers Wietze Veenstra en Paul Pleiter. Wietze Veenstra begon zijn loopbaan bij Go Ahead, daarna speelde hij achtereenvolgens bij PSV en in België bij Club Brugge, Racing White (RWDM) en Cercle Brugge. In de jaren 1968 tot 1970 Speelde Wietze negen interlands voor het Nederlands elftal. Paul Pleiter was voormalig eerste-elftalspeler bij Go Ahead, maar op 22-jarige leeftijd heeft hij na een beenbreuk zijn carrière in het eerste elftal van Go Ahead moeten staken.
Plakboeken en fotoalbums werden samen doorgespit en ook de voetbaluitslagen voor alle afgebeelde wedstrijden werden door Theo achterhaald. Voor zover mogelijk zijn de namen van de spelers uitgezocht. In de collectie vindt men foto’s van voetbalwedstrijden en trainingen uit de periode 1962-1972 in het stadion van Go Ahead; niet alleen van bekerwedstrijden, maar ook van jeugdelftallen, interlands en huldigingen.

Een aantal van Nijlands voetbalfoto’s is eind september 2015 getoond in de tentoonstelling ‘50 jaar Go Ahead-Celtic’, waarbij de eerste Europa Cup-wedstrijd van Go Ahead herdacht werd. De collectie is te zien op: www.stadsarchiefdeventer.nl