Sport

Foeke Komans volgt Wout Droste op als teammanager

Foeke Komans wordt per 1 april de nieuwe teammanager van Go Ahead Eagles. De 42-jarige Fries is de opvolger van Wout Droste, die eerder dit seizoen al aangaf uiterlijk aan het einde van de huidige voetbaljaargang te stoppen als teammanager.

“Tijdens mijn eerste levensjaren groeide ik op in een volkswijk in Sneek, maar vrij vlot ben ik vervolgens naar Leeuwarden verhuisd”, geeft Komans antwoord op de vraag waar zijn roots liggen. “Mijn vader nam me destijds altijd mee naar SC Cambuur. Zo’n stadion middenin een woonwijk doet wat met je, zoals dat ook bij Go Ahead Eagles het geval is. Jarenlang heb ik bij SC Cambuur de wedstrijden bezocht, met als één van de hoogtepunten de promotie naar de Eredivisie in 2013. Ja, destijds maakte Wout Droste inderdaad ook deel uit van de spelersgroep van SC Cambuur.”

Band

Promoveren naar de Eredivisie deed Foeke Komans ook als teammanager van de club uit de Friese provinciehoofdstad, die in 2021 kampioen werd van de Keuken Kampioen Divisie. “In 2017 werd ik er op geattendeerd dat er in de jeugdopleiding van SC Cambuur nog gezocht werd naar een aantal teammanagers”, geeft hij aan. “Zo ben ik als teammanager begonnen bij SC Cambuur Onder-19. Een fantastisch jaar, waarin we alle wedstrijden wonnen die we maar konden winnen: 72 punten uit 24 wedstrijden. In de zomer van 2018 werd me gevraagd of ik als teammanager aan de slag wilde gaan bij de eerste selectie, waar René Hake en Dennis van der Ree op dat moment hoofd- en assistent-trainer waren. Aangezien we destijds bij SC Cambuur twee teammanagers hadden, heb ik met Dennis ook regelmatig de video-analyse gedaan tijdens wedstrijden. Stond ik achter de camera en was hij aan het coderen. Die periode heeft wel een band geschept.”

Drijfveer

Ook met de spelersgroep van Go Ahead Eagles wil Komans vanaf 1 april een goede band opbouwen. “Ik wil graag weten hoe het met die jongens gaat. Fysiek, maar ook wat er allemaal in hun hoofd omgaat. Niet voor niets volg ik in deeltijd een opleiding psychologie. Ik ben altijd op zoek naar de drijfveer van mensen waarom ze iets wel of juist niet doen. Als je op een goed niveau een relatie aan kunt gaan met de mensen in je directe omgeving, dan kun je daarop bouwen. Of het nu gaat om de stafleden en spelers van de eerste selectie, secretaris voetbalzaken Adrie Steenbergen, collega-teammanager Alfred Knippenberg, de medewerkers op kantoor of de dames die in de keuken van het spelershome staan. Je moet het met elkaar doen. Ik ben niet iemand die zelf per se op de voorgrond hoeft te staan. Als ik daarentegen anderen kan laten shinen, dan kan ik daar enorm van genieten.”