Stedendriehoek

Raad stemt in met Masterplan

DEVENTER – De storm die afgelopen weken ontstond naar aanleiding van de procedure en inspraak rond de voorgenomen bouw van twee woontorens in de Raambuurt, is gaan liggen. In de raadsvergadering van woensdag 13 juli heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen.

Wethouder Liesbeth Grijsen: “Hiermee vraagt de raad voor de verdere uitwerking van het plan om een goed participatieproces, wil de raad goed geïnformeerd blijven en vraagt ze adviezen van SIED, adviesraad Monumenten, PAR en Bomenstichting met de raad te delen. De raad heeft in ruime meerderheid ingestemd met het Masterplan Senzora.”

Wilma Dijkgraaf (zie foto), bewoner van de Bergsingel is blij. “Ik en een relevant deel van andere buurtbewoners zien juist uit naar de realisatie. Het plan werd wekenlang prachtig gepresenteerd,  hier naast de deur. Voor mij persoonlijk had het nog wel wat hoger en spectaculairder gemogen.”

‘Belangrijk dat er visiepunten zijn’

Wilma’s echtgenoot Edwin is lovend over zijn nieuwe woonplaats, waar hij naartoe verhuisde vanuit Epe. “Ik vind dat ze het in Deventer sowieso goed doen door niet alles af te breken. We hebben veel woningen nodig en het is wat mij aangaat niet zo erg als het afwijkt van de omgeving. Wat betreft de toren: als deze er komt, is dat niet op een plek waar wij overlast van zullen ervaren. Als het bij míj voor de deur zou komen te staan, zou het ook een ander verhaal worden. Ik kan het me wel voorstellen dat mensen in de Raamstraat het moeilijk vinden. Veranderingen roepen toch weerstand op. Ik kan me ook indenken dat de ontwerpers bij het maken van het ontwerp de torens extra hoog hebben gemaakt met misschien het idee in het achterhoofd: als mensen gaan protesteren, schrapen we er een paar lagen vanaf.”

Echtgenote Wilma houdt zich zijdelings bezig met architect/projectontwikkeling. Alles wat daarmee samenhangt interesseert haar. “Als je wilt vernieuwen,  is het belangrijk dat er visiepunten zijn. In het voorjaar kregen we een enquête door de bus waar je op detailniveau aan kon geven wat je mening over het project was en wat de zorgpunten waren. Mijn aandachtspunten betroffen de levering van de materialen, sloop en nieuwbouw. Sluit dat op elkaar aan? Het moet niet zo zijn dat we met braakliggend terrein of een half-afgemaakt project worden geconfronteerd. Daarnaast vraag ik me ook af of er voldoende ruimte is voor fietsgebruik. Een ander zorgpunt voor mij vormt de betaalbaarheid van de woningen en voldoende woonruimte voor éénverdieners.”
Liesbeth vindt het niet onlogisch als er hoogbouw in de wijk komt, een stuk verderop in de straat. “Ik denk dat als je in de stad woont, het gezamenlijk belang voorop staat. Bij het Raambuurtproject zijn vakmensen betrokken die stedenbouwkundig genoeg kennis en kunde in huis hebben om er een mooi project van te maken. Persoonlijk vind ik het er over de hele breedte goed uitzien, plus dat er ook nog zaken behouden blijven. Maar je kunt natuurlijk niet alleen aan het oude blijven vasthouden.”