Stedendriehoek

Pijnloze behandeling bij huidkanker

DEVENTER – Eén op de zes Nederlanders krijgt te maken met basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker. De gangbare behandeling is het wegsnijden van de huidtumor. Voor wie geen operatie kan of wil krijgen, is er nu een goed alternatief met Esteya, een nieuw bestralingsapparaat. Snel, pijnloos en zonder littekens. Dit apparaat – het tweede in Nederland – is nu in Deventer beschikbaar, bij Radiotherapiegroep, zelfstandig instituut voor bestralingstherapie.

 

“Esteya is geschikt voor kleine, oppervlakkige huidtumoren”, vertelt dr. Paul Bouma, radiotherapeut-oncoloog bij Radiotherapiegroep. “Esteya heeft een hoge precisie. Daardoor kunnen we plekken behandelen tot twee centimeter doorsnede, die maximaal vijf millimeter diep liggen, terwijl de omliggende gezonde weefsels bijna niet aan straling blootgesteld worden.” Deze vorm van huidkanker komt veel voor in het gezicht. Patiënten vinden het dan ook vaak belangrijk hoe de plek er na de behandeling uitziet. “Het resultaat van de behandeling met Esteya is uitstekend, zowel functioneel als cosmetisch, weten we van de ervaringen in de Verenigde Staten en Spanje. We verwachten echter vooral patiënten voor wie een operatie grotere risico’s met zich meebrengt, vanwege bijvoorbeeld hartproblemen of het gebruik van bloedverdunners.”

 

Esteya, een innovatie van Elekta uit Veenendaal, biedt een aantrekkelijk behandelingsalternatief voor Radiotherapiegroep, een instituut dat al tientallen jaren lang huidkankerpatiënten behandelt met zogeheten lineaire versnellers. In maart 2016 heeft het instituut het eerste Esteya-apparaat in Nederland in gebruik genomen op haar locatie in Ede. Daar zijn inmiddels 21 patiënten behandeld. Sinds de ingebruikname in Deventer, kort voor de zomer, zijn hier zes patiënten met Esteya behandeld. De behandeling met Esteya is aantrekkelijk voor patiënten, geeft dr. Bouma aan: “De therapie wordt uitgevoerd in een kleine kamer met een gemakkelijke stoel en duurt slechts twee of drie minuten. En dat zes keer, verdeeld over drie weken tijd. Patiënten vertellen ons dat de behandeling pijnloos is en dat ze het prettig vinden dat ze direct daarna al hun dagelijkse activiteiten kunnen hervatten.”